Crnogorci i Makedonci u problemu: Namještali su utakmice pretkola Konferencijske lige!?

Sumnje u Poljskoj

Crnogorci i Makedonci u problemu: Namještali su utakmice pretkola Konferencijske lige!?

Eldar Ganibegović

Odigrano je prvo pretkolo Konferencijske lige, ove sedmice počinje i drugo, a sada od strane poljskog novinara Mateusza Mige koji radi za portal sport.tvp.pl stižu sumnje kako su dvije utakmice u prvoj fazi namještene.

Često se utakmica u nižim ligama istražuju zbog mogućeg namještanja, nešto rjeđe u elitnim rangovima, a sada stižu sumnje da su namještane utakmice u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Pomenuti poljski novinar je iznio sumnje da su namještene dvije utakmice u prvom pretkolu trećeg UEFA-inog takmičenja, a Crnogorci i Makedonci mogli bi biti u problemu ako se to pokaže istinitim.

Neobično ponašanje kladioničara pojavilo se u povodu dviju utakmica u četvrtak. U 17 sati počela je utakmica između RFS Rige i Makedonije Gjorce Petrova. U prvoj utakmici Latvijci su u gostima slavili 1:0 pa su računali na drugu pobjedu i plasman u drugo pretkolo.

Tri sata kasnije, crnogorski Arsenal Tivat odmjerio je snage protiv Alashkerta iz Armenije. Prošle sedmice bilo je neriješeno, 1:1.

Šta je bilo neobično u tim susretima? Na utakmici između Arsenala i Alashkerta, igrači su bili uvjereni da će do kraja prvog poluvremena biti postignuta dva gola. U 35. minuti i dalje je bilo 0:0. Unatoč tome, na ovaj događaj kladilo jako puno - samo na računima kladionica osvanulo je oko 250.000 eura.

Oglasi

Igrači koji su igrali morali su imati čelične živce, ali je "uspjelo". U 40. minuti prvi pogodak za goste. U produžetku drugi.

Utakmica je na kraju završila pobjedom gostiju iz Armenije 6:1. Posljednja dva pogotka za goste pala su u nadoknadi drugog poluvremena, oba iz kornera. Naravno, Alashkert je izborio prolazak u sljedeći krug. Sumnja se da, ako je neko namjestio ovaj meč, onda je to ekipa iz Crne Gore. 

Slučaj utakmice odigrane u Rigi malo je manje očigledan, ali i ova je utakmica izgledala vrlo sumnjivo. Igrači su se prvo masovno kladili na koeficijent "preko 2,5", zatim da će momčad iz Rige pobijediti s više od dva gola razlike, na kraju na koeficijent "preko 4,5". RFS je u konačnici svladao Makedonce 4:1 i prošao dalje.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Jasno, u ovom slučaju sumnja pada na Makedonce, no sve je ovo još uvijek samo na fazi sumnje i nije pokrenuta nikakva istraga.

UEFA je rigorozna u ovakvim slučajevima i ne treba čuditi ako pojedini klubovi dobiju ogromne kazne i suspenzije, ukoliko se dokažu nezakonite radnje. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti