Prijatelji stari gdje ste: Skup igrača Želje iz 2004. najjači je poslije rata?
Posljednja generacija Želje koja je igrala evropske utakmice prije 2010: Slika nastala pred derbi 30. oktobra 2004.

Na slici nema koga nema

Prijatelji stari gdje ste: Skup igrača Želje iz 2004. najjači je poslije rata?

Nakon dvije trofejne sezone, 2001. i 2002. Željezničar je još nekoliko godina imao vjerovatno najbolju ekipu u Premijer ligi, još nekoliko sezona rezultati su bili u najmanju ruku solidni, no nakon 2004. dugo je trebalo da Plavi ponovo izađu u Evropu.

Nakon prvog mandata Amara Osima, ekipu je preuzeo Milomir Odović, ekipa je igrala dotad najljepši fudbal, premda nije bilo snage da bude prva.

Zanimljivo, do povratka Osima u klub (2009) tim s Grbavice posljednje evropske mečeve igrao je 2004. pod palicom Jirija Pliseka i to taman kada je stadion Grbavica postao donekle uslovan da ugosti evropske rivale. Dočekao je prvo bio amatere iz San Marina, a potom i Litex, nesretno izgubivši 1:2 (gol za Plave postigao Arben Avdija).

U revanšu bilo je nepodnošljivih 0:7, pa je Plišek morao nazad u Češku.

Ipak, tragom fotografije snimljene za poster Dnevnog avaza pred derbi 2004/2005, kad su treneri bili Ismet Štilić i Almir Memić, iz ove perspektive se čini da Željo nikada nije imao jači tim, barem po imenima.

Prizor u zapećak smještenog Edina Džeke na fotografiji danas se čini nadrealnim, a zanimljivo je da je većina tadašnjih igrača danas još uvijek u fudbalu, ili na bitnim pozicijama.

Almir Gredić direktor je u najjačoj banci u BiH i bivši predsjednik Želje. Prepušten na milost i nemilost za vrijeme njegovog kratkotrajnog mandata Plavi su izašli iz dubioze, odblokiran im je račun, a na odlasku ostavio je pozamašne rezerve zarađene prodajom Kvesića, Bajića, Hadžiahmetovića te kroz evropske nastupe protiv Ferencvaroša i Standarda. Nikada Željo nije za tako kratko zaradio više nego ljeta 2015.

Admir Raščić imao je solidnu karijeru poslije, premda na bordo strani Miljacke, a stigao je i do Hong Konga. Đelo Muharemović je u Kini, vodi Dalian, bio je direktor i trener Želje. Adin Mulaosmanović je trener u omladinskom pogonu i pomoćnik selektora kadetske reprezentacije.

Hadis Zubanović je renomirani menadžer koji je pored pomenutih Bajića i Hadžiahmetovića u orbitu prethodno lansirao Edina Višću. Haris Alihodžić nema šta u Želji nije bio, a danas je bitna karika, direktor je omladinske škole.

Denis Karić bio je sportski direktor Slobode. Omer Joldić je trener juniora koji su ove sezone bili najsvjetliji primjer dobrog rada. Emir Hadžić je sportski direktor Olimpika, Senad Žerić Joldićev je pomoćnik, Admir Adžem sadašnji, a Edis Mulalić bivši trener. Avdija Vršajević još uvijek je aktuelni fudbaler, strijelac jednog od četiri gola za BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bilo je tu nekoliko igrača koji nisu ostavili dublji trag (Dudo, Musli, Kudra, Derviši), ali među svim pomenutim koji jesu, nestvarno je iz ove perspektive da su svi istovremeno bili igrači Želje. Kao da je neko 80 posto legendarnih igrača od rata naovamo skupio na jedno mjesto i hajde, slikajte se.

Posebna priča je Arben Avdija koji se nije naigrao u Želji, premda je bio istinski virtuoz, omiljeni igrač i junak jedne od pjesama Manijaka. Neizbrušeni talenat i rođak drugog takvog, Albina Pelaka, nije bio dovoljno ozbiljan da potraje kao većina njegovih suigrača iz 2004/2005.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Željin manijak!
To su bili dani ponosa i slave eee
7 3
Rat_rijeci
Emir Hadzic pitarski smrad!
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi