Priznao i "šef za suđenje": VAR u Engleskoj četiri ispravne odluke promijenio u neispravne

Dosta žalbi na upotrebu nove tehnologije u Premiershipu

Priznao i "šef za suđenje": VAR u Engleskoj četiri ispravne odluke promijenio u neispravne

Mike Riley "šef za suđenje" u Engleskoj, je zamolio navijače za strpljenje kada je VAR u pitanju, nakon što je nova tehnologija proglašena krivom u četiri slučaja mijenjanja ispravnih odluka sudija na terenu.

Sudije u VAR sobi su pogrešno promijenile odluku sudija na terenu da priznaju gol Arsenala za pobjedu nad Crystal Palaceom. Martin Atkinson je priznao Sokratisov gol u samom finišu meča, ali ga je VAR naknadno poništio - što je bila pogrešna odluka.

Topnici nisu stigli do pobjede, a remi sa Palaceom je stavio dodatni pritisak na trenera Unaija Emeryja.

Na sastanku na kojem su učestvovali treneri, čelnici klubova, ali i dioničari Premier lige, Odbor profesionalnih sudija (PGMOL) na čelu sa Rileyjem je dao svoje mišljenje da je gol Arsenala morao biti priznat, a istaknute su još tri situacije u kojima je VAR naknadno preokrenuo odluku sudija na terenu - iz ispravne u pogrešnu.

Tako je VAR pogrešno dodijelio penal Brightonu nakon minimalnog kontakta defanzivca Evertona Michaela Keana i napadača Brightona Aarona Connollyja. Sudije na terenu nisu svirale ništa, ali je VAR odlučio da je penal. Everton je u konačnici tu utakmicu izgubio rezultatom 3:2.

Još dva slična incidenta su se desila kada je Unitedov Daniel James pao nakon blagog duela sa defanzivcem Norwicha Benom Godfreyjem, te kada je Watfordov Gerard Deulofeu učinio nakon starta Chelseajevog Jorginha. Oba puta su sudije na terenu samo odmahnule rukom, ali je VAR intervenisao i rekao - penal. Iako se radi o subjektivnim odlukama, PGMOL smatra da prvobitne odluke sudija na terenu nisu trebale biti promijenjene.

"Najgori ishod je kada sudija na terenu napravi ispravnu odluku, a VAR interveniše i napravi pogrešnu... To će se dešavati, to je dio procesa razumijevanja onoga što je jasno i očigledno", poručio je Riley, pa nastavio:

"Pogledajte bilo koju zemlju u kojoj je uveden VAR, svi prolaze kroz proces učenja."

Potražite više informacija na temu Premier league:

Osim pomenuta četiri slučaja u kojima je VAR promijenio ispravne odluke sudija na terenu, PGMOL je "otkrio" još slučajeva kada VAR nije intervenisao, a trebao je. Samo u duelu Watforda i Tottenhama su postojale dvije takve situacija. VAR je trebao reagovati i dodijeliti penal za Watford zbog faula nad Deulofeuom, dok je Dele Alli trebao biti isključen zbog igranja rukom.

Ipak, Riley je poručio da su tokom prvih 11 kola PL u 91% ključnih situacija donesena ispravne sudijske odluke, dok bi bez VAR-a taj postotak pao na 84%.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Dobojlija
Sto kriviteVAR kad ga englezi ne znaju ili ne zele koristiti
0 0
Arnel925
VAR ništa nije pomogao jer još uvijek velike ekipe dobijaju pomoć. Pare su velike upitanju. Pogotovo u ligi prvaka. Radi gledanosti uvijek prođu bolji
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi