Prljave igre dijela hrvatskih medija zvane Alen Halilović

Ko to tamo ne "konta"?

Prljave igre dijela hrvatskih medija zvane Alen Halilović

Pojedini hrvatski mediji već danima šire, svjesno ili nesvjesno, neisitne i poluistinu (blago rečeno) vezano za poziv koji je N/FSBiH uputio Alenu Haliloviću.

Naime, predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić uputio je pozive nekolicini mladih fudbalera da dođu kao GOSTI na okupljanje reprezentacije Bosne i Hercegovine za prijateljsku utakmicu sa Slovenijom 6. februara u Ljubljani.

Međutim, dobar dio medija u susjednoj nam državi ovaj je poziv shvatio kao poziv Haliloviću u reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Stvar je otišla tako daleko da je i selektor BiH Safet Sušić morao demantovati brojnim hrvatskim medijima navode da je Halilović pozvan u reprezentaciju.

Sušić nije pozvao Halilovića, a sve i da hoće, ne može, jer Alen nema sportsko državljanstvo BiH, pa samim tim ni pravo nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, sve to nije bilo dosta pojedinim medijima, koji i dalje dižu pravu hajku senzacionalističkim naslovima i pisanjem neistina.

"Može izbornik BiH pričati što hoće, ali nije ispalo onako kako je rekao. A mogli smo pročitati, naravno, ako nije izmišljeno ili krivo interpretirano, da sad neće zvati Alena Halilovića u svoju vrstu. Međutim, izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić kazao je da je jučer u Maksimir stigao i službeni poziv Haliloviću da se priključi reprezentaciji BiH, te da se pojavi na okupljanju! Ono od prije neki dan nije bila prava priča, sad je službeno.

Mladi Halilović zahvalio se na pozivnici, kazao je kako mu je to velika čast, ali isto tako je poručio da će “još malo pričekati do konačne odluke za koju reprezentaciju će igrati”.

Dojam jest da su u Hrvatskom nogometnom savezu olako shvatili ovu priču oko Halilovića", piše danas hrvatski Jutarnji list.

Potpisani novinar ovog lista, kolega Davorin Olivari, možda se trebao prvo raspitati o kakvom je pozivu riječ, te da je "izbornik BiH" uradio upravo ono što je i rekao: Nije poslao poziv Haliloviću. Halilović neće zaigrati u dresu BiH protiv Slovenije i daleko je od toga da bude "službeno", kako Olivari tvrdi.

E, sada, da li je zaista moguće da Olivari i brojni drugi novinari iz Hrvatske zaista toliko ne poznaju materiju ili jednostavno "žmire na jedno oko". Senzacionalistički i neistiniti navodi, pa ni nazivanje Safeta Sušića lažovom ne idu im u korist.

Još manje im ide u korist medijska hajka i strašan pritisak koji stvaraju oko 16-godišnjeg Halilovića. Blago rečeno - neprofesionalno i neetički. Halilović je mladić, dijete, koje tek uči prave fudbalske korake i neka na njemu odluke u čijem će dresu igrati. Ova vrsta medijskog pritiska ne može koristiti nikom, a ponajmanje mladom i talentovanom fudbaleru. O novinarskoj profesionalnosti i etici da i ne govorimo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.