Pročitajte govor koji je Šiljak planirao pročitati pred Skupštinom Želje
Šiljak vrijeme održavanja sjednice Skupštine provodi u obližnjem kafiću

Nije dobio dozvolu da uđe na sjednicu

Pročitajte govor koji je Šiljak planirao pročitati pred Skupštinom Želje · Ekskluzivno

Endin Čaušević, foto: Admin Čaušević

Na Mašinskom fakultetu u Sarajevu trenutno je u toku sjednica Skupštine Fudbalskog kluba Željezničar.

Na sjednicu je pred početak stigao i suspendovani direktor ovog kluba Mirsad Šiljak, ali mu na kraju nije dozvoljeno da prisustvuje istoj. Šiljak je pred početak za SportSport.ba izjavio da je spremio poseban govor, ali na kraju mu nije dozvoljeno da bude dio sjednice.

Također, Šiljak je potvrdio za naš portal da mu je zabranjen ulazak na sjednicu, te je odlučio da se ipak oglasi oko svega. Na adresu SportSport.ba je poslao šta je htio da kaže na sjednici Skupštine jer želi da se čuje njegov glas, a govor vam prenosimo u cjelosti.

"U Željezničaru sam počeo raditi 2014 godine. Do tada sam radio u privredi bez ijedne mrlje i u skladu sa zakonom. U tome periodu svi su računi bili blokirani. Svaki dan su dolazile tužbe za neplaćanje. Struja, voda, plin telefoni su stalno isključivani . Plate igračima smo isplaćivali u dvije tri rate. Uposlenicima se dugovalo po 30 plata. Ipak je klub funkcionisao zahvaljujući predsjedniku, nekolicini članova UO Osimu i meni.

Moj doprinos u klubu od 2014-te je da sam počeo aktivnosti na zakonitom poslovanju kluba što nije bilo nimalo lako i trebalo je vremena. U narednom periodu klub je raskinuo saradnju sa 17 uposlenika, što penzije što sporazumni raskidi. Svih tih 17 osoba je bilo isplaćeno i niko nije pravio problem.

Moj finansijski doprinos za pet i po godina iznosi 2.344 miliona sponzorskih ugovora. Dogovorio generalnog sponzora za 150.000 Zirat banku i obavijestio predsjednika kluba Gredića . Iz nekih razloga taj se ugovor prolongirao, ali je na kraju i realizovan. Svjedok Gredić i Amira.

U sudskim sporovima protiv kluba ustedio 455.000 KM.

Od opstina kantona i grada i kant. i fed ministarstava obezbijedio klubu 1.92 mil. Za sve navedeno postoje i materijalni dokazi. Prodajom igrača u 2015. godini klub je postao finansijski stabilan toliki da smo imali oročena sredstva u iznosu od € 500.000. Sa dosta igrača raskinuo ugovore na najbolji načlin po klub. Administracija je bila na zavidnom nivou. Krajem 2018 god 3 člana administracije napuštaju klub. Što je bio veliki gubitak za administraciju.

Skupština

Na skupštini sam predočio sve finansijske obaveze kluba kao i kreditna zaduženja ali i sredstva koja klub treba naplatiti po osnovu sponzorskih ugovora i transfera . Tako da nitko ne može reći da nije znao.

Više puta sam napominjao da klub ima obavezu prema Sport Unitedu za novi teren i hibrid. Predsjednika kluba upozoravao za ovu obavezu i da se po naplaćenim transferima treba izvršiti plaćanje , međutim predsjednik me poslušao u dva navrata te je Sport Unitedu ukupno plaćeno 120.000 . Pošto se usmeni dogovor sa Sport Unitedom nije ispoštovao, ta firma je jučer blokirala sve račune kluba da bi se naplatilo 343.000 i o ovome sam upozoravao na skupštini u decembru tako da nisu mogli recć da neznaju .

O ovome se šuti, a ko je kriv možda direktor. Ako je direktor kriv i dobio otkaz onda za ovaj slučaj je kriv predsjednik i UO i oni trebaju dobiti otkaz .Kanton nam je uplatiio 150.000 za infrastrukturu u januaru. Ta sredstva se moraju pravdati. Ovom blokadom i pravdanje tih sredstava je upitno a možda kanton traži da se sredstva vrate.

Dolaskom novog UO doneseno je ovlaštenje za potpisivanje akata i korištenje pečata, na osnovu Statuta član 2 stav 2. Gdje piše da predsjednik kluba potpisuje naloge za plaćanje. I koristi pečat br.1 . Direktor kluba uz supotpis predsjednika kluba potpisuje akte koji po svome sadržaju ne mogu biti finansijske prirode ili imati finansijske efekte po klub. Dostavlja fin.instit.uz supotpis predsjednika kluba polog pazara i specifikacije. Znači a na osnovu i statuta za plaćanje je zadužen predsjednik kluba a ne direktor.

Januar mjesec član UO je izjavio da ako daje pare, želi da ima svoga knjigovođu i to odmah. NO se ogradio od ovoga prijedloga i dao preporuku da nije vrijeme za promjenu knjigovodštene agencije dok stara trenutna agencija ne završi završni račun . UO je podržao prijedlig člana UO i donesena je odluka da se angažuje nova agencija. Napominjem da sam oćekivao da taj član UO donese značajna finans.sredstva u klub , ali je njegovo učešće u klubu je bilo 15.000 donacije i 5.850 sponzor utakmice gdje je klub većinu tih sredstava potrošio za poklone. Od toga trenutka u klubu nije funkcionisao knjigovodstveno račuvodstveni sistem. Izgleda da je ta agencija želila samo da proda novi računovodstveni program Panteon koji ni do danas ne funkcioniše. Dok se novi program nije kupio bilo je da oni imaju opstrukciju od mene stare agencije i stare uprave. NO je cijelo vrijeme upozorava da nije vrijeme za novu agenciju za šta postoje i zapisnici sa sastanaka NO.

Inače od dolaska u klub UO je imao fobiju od bivšeg UO kao opstrukcija, nema dokumentacije nema ništa. Za sve ovo nisu imali argumente, jer je trebalo samo izvaditi iz registratora i našlo bi se.

Moje mišljenje i siguran sam da bi se kolaps kluba sa novom UO mogao spriječiti da su Džindo i Pešto reagovali na vrijeme što se tiče komunikacija u klubu između mene UO i NO. Sve se više počelo govoriti da nešto ne štima u klubu. Vidjelo se i to u svemu . Sve se vrtilo u krug, sastanci UO i NO po tri sata, a ništa konkretno i glavna stvar ko će pare donijeti. Organizovan je sastanak. Međutim organizovani sastanak se nije održao jer UO nisu došli. Što je proizvelo i ostavku g. Terzića i Hodžića, a Enis nije ni bitan. Članovi NO su shvatili da ova UO nema potencijala i kapaciteta da vode klub. Njihov stav je bio da se UO mora proširiti sa kvalitetnim ljudima koji će donijeti novac. Međutim poznati članovi UO nisu bili za jer bi se oni izgubili i ne bi predstavljali ništa u klubu.

Pročitao sam da je nova UO donijela u klub 2.3 mil. Gdje su te pare? Ja i administracija smo naplatili transfere u iznosu od 900.000 sponzori 300.000 i UO uzeo kredit od 240.000 i to je sve, ne znam kako su objavili 2.3 mil.

Što se tiče sponzora za UO. Njihov doprinos je ravan nuli. Za pet mjeseci posredstvom UO potpisani i realizovani su ugovori u iznosu od 51.700 kao i dvije donacije 30.000. Na moje insistiranje da je UO da donosi novac u klub što može potvrditi g. Terzić da niko nije mogao ući u UO bez 50.000. Dobio sam odgovor daj mi mjesečno 3.500 pa ću tražiti sponzore. Ja i Amira smo napisali da ćemo u 2019. godini donijeti 897.000 sponzora i da UO donese toliko i super je. Međutim kažu da oni nisu za sponzore. Izuzev Lizde koji se maksimalno angažovao. Primjer organizacija prisustva djece iz Goražda i Srebrenice. Jedan human gest. Po pitanju troškova ko plaća kažu partneri kluba. Platio je samo Lizde 350 svojim novcem a partnera i UO nigdje a napravilu su pozamašan trošak.

Pred početak proljetnog dijela prvensta napomenuo sam UO da je potrebno da kupe VIP karte i da za to imaju određene benificije, kao i ulaz sa vozilom . To je staro nepisano pravilo kluba i treba ga poštovati. Međutim to niko nije uradio, ali su tražili da ih čeka njihovo označeno mjesto za P.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nesuglasice sa NO

Njihova je komunikacija bila viber grupa u kojoj nismo bilo NO i ja. Prije dvije sezone nismo igrali u Evropi ko je kriv, niko nije bio kriv, a sada direktor. Polovici ljudi je drago što nismo dobili licencu. Što se tiče licenciranja kluba na osnovu pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, za licenciranje je odgovoran generalni sekretar kluba, a ne direktor. Što se tiče prijema u radni odnos generalnog sekretara i osobe za marketing, raspisan je konkurs reda radi, a sekretar je odmah počeo raditi prije završetka konkurs i bez provedenih procedura uz mjesečnu platu na probnome radu KM 1.800. Istom je predsjednik kluba i bonus od 5.000 KM za izlazak kluba u Evropu kao da je igrač. Na kraju važno je napomenuti da sva plaćanja kluba odobrava predsjednik kluba, koji mi je prebacio zašto sam ja dao nalog da se plate struja i voda u mjesecu januaru. Od tada sva plaćanja u klubu vrši predsjednik kluba, direktor nema odgovornosti za plaćanja.

Pošto su predsjednik i UO u svome saopštenju iznijeli stav da će tužiti Zirat banku za nadoknadu štete predložio bih da ostanu u klubu do okončanja spora sa bankom".

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Rizzle84
Ugasili se dabogda
35 0
casimiro
Amar Osim je grobar zelje!!!
19 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi