Prodati Harlem Globetrottersi

Jedina košarkaška zabavljačka ekipa

Prodati Harlem Globetrottersi

Najpoznatija zabavljačka ekipa na svijetu, Harlem Globetrottersi, prodani su kompaniji Herschend Family Entertainment, koja u svojem vlasništvu ima 26 raznih tematskih parkova i akvarija diljem SAD. Iako nije zvanično potvrđeno, dosadašnji vlasnici Shamrock Capital Advisors prodajom Harlem Globetrottersa su zaradili 50 i 100 miliona dolara.

Harlem Globetrottersi su osnovani davne 1926. godine u Chicagu od strane Abea Sapersteina.1929.godine su krenuli na turneju po Americi, u vrijeme kada su u ovoj ekipi igrali Albert 'Runt' Pullins, nevjerojatan dribler i šuter, zatim Inman Jackson...

U samim počecima su bili takmičarska ekipa, igrali su i protiv Lakersa ozbiljne utakmice, ali su sa vremenom sve više postajali ono što su danas.Brojni veliki ljudi postali su njihovi počasni članovi, dok su brojevi nekih od najvećih svjetskih košarkaša umirovljeni jer su prije ili kasnije nastupali za njih.

Među njima je i veliki Wilt Chamberlain, jedini čovjek koji je na jednoj NBA utakmici postigao 100 koševa. I popis njihovih počasnih članova je impresivan, iako je samo osam imena. Ali kakva su to imena, Bob Hope, Henry Kissinger, Kareem Abdul Jabbar, Whoopi Goldberg, Nelson Mandela, Jackie Joyner-Kersee, Jesse Jackson i papa Ivan Pavao II.

Koliko su utjecaja imali na košarku dovoljno govori podatak da je prvi crni igrač ikad draftiran u NBA bio Chuck Cooper, član Globetrottersa, još davne 1950. godine.

Prije 11 godina Harlem Globetrottersi su primljeni u košarkašku Kuću slavnih. Posljednji član originalne postave, Tony Payton, preminuo je prošle godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.