Bh. selektor pred meč s Bugarskom

Prosinečki: Pokušat ćemo gajiti ofanzivni stil igre

E. Čaušević

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak igra prijateljsku utakmicu protiv selekcije Bugarske u Razgradu.

Stručni štab našeg tima jučer je doputovao u Razgrad zajedno sa igračima iz Premijer lige BiH, dok se danas očekuje dolazak ostalih igrača. Selektor bh. selekcije Robert Prosinečki pred utakmicu s Bugarima izjavio je da vjeruje da će teren biti spreman za meč, uprkos veoma lošim vremenskim uslovima.

"Uslovi su takvi kakvi jesu, ne možemo uticati na to, hladno je i snijeg, ali vidjet ćemo kakav će teren biti za trening. Nadamo se da će se to smiriti i da će teren biti dobar. To će se očistiti i vjerujem da će sve biti ok za meč. Danas očekujemo svi da dođu, neki dolaze u 15 sati, neko malo kasnije. Uglavnom, trebali bi se svi okupiti do 19. Nije bilo nikakvih otkaza i valjda ih neće biti. Svi su zdravi, krenuli su i dolaze kako je planirano".

"Rezultat je uvijek bitan. Radi samopouzdanja, motivacije i dobre atmosfere. Nije mi primaran rezultat, nego da vidimo neke igrače koje nismo vidjeli. Svi će dobiti određenu minutažu, pa je to cilj ove utakmice. Normalno, uvijek se želi pobijediti, imamo dva meča i vidjet ćemo kad svi dođu kakav je zdravstveni bilten. To ćemo znati sve u toku dana. Želim dati šansu igračima koji nisu igrali za A reprezentaciju, da vidimo na čemu smo".

Da li će Prosinečki igrati napadačku igru kao što je gajio Safet Sušić ili će se kao Meša Baždarević prilagođavati protivniku? Ili će pak imati neki svoj stil?

"Imamo dva dana priprema i to mogu teško objasniti. Imamo reprezentaciju s puno talenta gdje igrači igraju u velikim klubovima. Sigurno da ćemo gajiti ofanzivnu igru i posjed lopte, da dominiramo na terenu ukoliko to bude moguće. Sve su to igrači koji se brzo prilagođavaju, nadam se da će svi biti zdravi da odigramo maksimalno ove dvije utakmice. Imamo opet za par mjeseci još dvije utakmice. Do Lige nacija imamo samo četiri meča i vidjet ćemo gdje smo i šta smo. Bugari su veliki tim, imaju dobre talente koji igraju po Rusiji, Poljskoj i Turskoj i nisu uopšte slaba selekcija. To će biti pravi test za nas. Protiv Senegala očekujemo još teži meč. Kada vidite njihov tim i gdje igrači igraju onda je sve jasno".

Kriterij za poziv u reprezentaciju?

"Ne interesuju me godine, star ili mlad nego samo kako igra i u kakvoj je formi. Imamo sreću da od ovih 23 igrača 98% su svi standardni u klubovima. To su neki kriteriji, gledat ćemo u kakvoj su formi. U mladoj selekciji imamo 2-3 igrača koja zaslužuju poziv i to ćemo Lige nacija riješiti i iskrastilizirati".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi