Proslava u Rio de Janeiru je izmakla kontroli, a iza svega stoje huligani Flamengovog rivala?

Proslava u Rio de Janeiru je izmakla kontroli, a iza svega stoje huligani Flamengovog rivala?

E. Škorić

Flamengo je u subotu navečer pobijedio River Plate s 2:1 u finalu Copa Libertadoresa i tako je stigao do prvog naslova prvaka Južne Amerike nakon 38 godina.

Gabriel Barbosa je u peruanskoj Limi zabio dva gola u finiši meča za preokret i za veliko slavlje Brazilaca, a dan kasnije uslijedilo je veliko slavlje na ulicama Rio de Janeira.

Neobuzdani navijači Flamenga pretjerali su u slavlju, pa su policijske snage morale da koriste silu, ali i da koriste suzavce i gumene metke. Ipak, čini se da su prste umiješali i huligani i navijači jednog drugog brazilskog kluba, navodno rivala Flamenga.

Lijepe scene pretvorile su se u ružne prilikom proslave titule, a u tim trenucima na ulicama Rio de Janeira bilo je nekoliko stotina hiljada navijača Flamenga.

Policija je sa štitnicima, kacigama i oružjem krenula u fizički obračun sa navijačima dok su igrači paradirali ulicama na otvorenom autobusu. Porodice i djeca satima su mirno slavili u zastave i vatromete prije nego što je nasilje krenulo u pojedinim dijelovima grada negdje oko 16 sati po lokalnom vremenu.

Policija je koristila sva sredstva kako bi umirila navijače, a na fotografijama se može vidjeti i kako neki nogama udaraju pojedine navijače u glavu. S druge strane, navijači su koristili razne predmete kojim su gađali policiju.

Lokalni izvještaji sugerišu da su ultrasi povezani sa Flamengovim rivalima pokušali poremetiti slavlje, ali izvještaji ostaju neutemeljeni.

Novinari iz drugih dijelova Brazila tvrde i da je 40-godišnji navijač Flamenga Washington Vasconcelos tragično umro od srčanog udara nakon što je Barbosa zabio gol za pobjedu.

"Možda je srčani udar bio zbog emocija", rekao je jedan član porodice preminulog čovjeka. Vasconcelos je bio veliki navijač Flamenga, a utakmicu je gledao u društvu kćerke.

Flamengo ima 32,6 miliona registrovanih fanova širom svijeta i na taj je način klub s najvećom bazom navijača u Brazilu.

Top Komentari

VelaHavle
Pa kojeg rivala ? Niti jednom niste spomenuli u teksu ??? Boze sacuvaj
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi