Prošlo je 36 godina od velikog finala Veleža i Željezničara

Nezaboravno finale iz 1981. godine

Prošlo je 36 godina od velikog finala Veleža i Željezničara

M. Šljivak

Na današnji dan 1981. godine FK Velež po prvi put u klupskoj historiji osvojio je Kup Maršala Tita. 

U Beogradu, pred 40.000 gledalaca poražen je Željezničar, kojeg je sa klupe vodio Ivica Osim. Velež je tako postao prvi klub iz Bosne i Hercegovine sa osvojenim peharom Maršala Tita.

Željezničar je bolje otvorio utakmicu, i prvi poveo golom Baždarevića iz jedanaesterca u 34.minuti. Velež u nastavku došao do izjednačenja, a zatim i do prednosti, golovima Vahida Halilhodžića. Prednost nije dugo trajala, jer je sudija Vlajić ponovo pokazao na penal, koji je po drugi put u pogodak pretvorio Mehmed Baždarević. 

Dragan Okuka je u 78. minuti, na asistenciju Halilhodžića postigao pobjedonosni gol za Velež. 

“Ostvarili smo veliku pobjedu, prema mišljenju mnogih najveću u historiji Veleža. Bila je to jedna od mojih najboljih utakmica u igračkoj karijeri i sigurno jedan od najsretnijih dana u mom životu”, rekao je Vahid Halilhodžić

Koliko je to bila velika utakmica, dovoljno govore riječi Mehmeda Meše Baždarevića.

“Nažalost, poraženi smo, a imali smo veliku želju da pehar donesemo u Sarajevo. Zaista velika utakmica, za mene uz Videoton najveća Željina iz tog vremena. Pamtim da je atmosfera bila odlična. Postigao sam dva pogotka sjajnom golmanu i čovjeku Enveru Mariću, ali to nije bilo dovoljno“, rekao je Baždarević.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi