Prošlost i Budućnost: Samo se rijetki sjećaju Džekinog posljednjeg gola na Grbavici
Možda je i sam Džeko zaboravio ovaj gol, a ako nije - sigurni smo da ga nije vidio dobrih desetak godina...

Prođe otad 13 i po godina...

Prošlost i Budućnost: Samo se rijetki sjećaju Džekinog posljednjeg gola na Grbavici

“Meni, kao igraču koji je ponikao u Želji, nije isto igrati na Grbavici i nekom drugom stadionu", rekao je Edin Džeko na jučerašnjoj press konferenciji održanoj u prostorijama pomenutog stadiona na kojem je napravio prve fudbalske korake.

BiH će večeras na Grbavici ugostiti Sjevernu Irsku, a vjerovali ili ne, bit će to prilika da Edin Džeko postigne svoj prvi gol na ovom stadionu nakon punih 13 i po godina.

Profesionalna karijera Edina Džeke traje 15-ak godina i nema stadiona u Evropi na kojem nije pogađao, od Santiago Bernabea i Nou Campa do Wembleyja, Old Trafforda i Allianz Arene. Međutim, kada je posljednji put postigao gol na Grbavici bio je star tek 19 godina i dva mjeseca. 

U želji da pronađemo podatak kada je i protiv koga Džeko to učinio, morali smo doslovno prevrnuti internet. Neki ozbiljni i zvanični statistički podaci o Premijer ligi ni danas nisu toliko dostupni, pa onda zamislite kako je izgledalo traganje za informacijom iz 2005. godine.

Hvala Googleu, a hvala i YouTubeu što smo uspjeli čak pronaći i snimak gola za koji je malo ko vjerovao da će biti kultni. Gledate posljednji gol Edina Džeke za Željezničar, posljednji i na Grbavici u zvaničnim utakmicama, nadamo se do večeras...

Bio je to 14. maj 2005. godine, a Željezničar je igrao protiv Budućnosti iz Banovića. Bilo je 2:0, a prvi gol je početkom drugog poluvremena postigao tada mlađahni Edin Džeko koji je te sezone bio u sjeni svog kolege-napadača Admira Raščića, pa sami zaključite o kakvom vremenu je riječ.

Nedugo nakon ovog pogotka, Džeko je napustio BiH i otišao u Češku, a sve ostalo je historija. Sa Grbavice je otišao tiho, kako danas iz bh. klubova ode svaki treći mladi fudbaler, a danas će na svoj matični stadion istrčati kao jedan od najboljih napadača Evrope, jedan od najvećih fudbalera u Željinoj historiji, najbolji strijelac i igrač sa najviše nastupa za BiH ikada. Uz sve to, i kao kapiten Zmajeva.

Mnogo je vremena prošlo od Džekinog posljednjeg radovanja na Grbavici, ali treba uzeti u obzir da nije baš imao ni mnogo prilike da zabija golove na tom stadionu. BiH je od tada do danas odigrala samo nekoliko utakmica na Željinom stadionu, ali Džeki se baš na njima 'nije dalo' da se upisuje u strijelce. Protiv Katara smo igrali 1:1 (Ibišević), protiv Belgije izgubili sa 4:3 (Višća, Medunjanin, Đumić), a sjećamo se i prijateljske utakmice Željezničara i BiH u sklopu 90. rođendana Plavih. BiH je tada slavila sa 2:1, a oba gola su djelo Ibiševića. Džeko je u međuvremenu ipak odigrao jednu test utakmicu na kojoj je dao gol na Grbavici, ali protiv U21 reprezentacije BiH.

Na kraju, podsjetimo se gola kojeg je možda zaboravio čak i Edin Džeko. Ako nije, sigurni smo da ga nije vidio dobrih desetak godina.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Čudno izgleda, ali ovo na snimku je naš Dijamant...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Nije to ništa. Da ste objavili prvi gol onda bi bilo nešto. ;)
11 5
hame
u njegovom stilu
11 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi