Prvakinje Ruskinje poražene na startu

Pobjede Španije i Francuske

Prvakinje Ruskinje poražene na startu

M. Maksimović

Braniteljice naslova Ruskinje, doživjele su poraz u prvoj utakmici Eurobasketa. U susretu grupe B, Španija je bila bolja 77:72. Španjolke su vodile većim dijelom utakmice, u jednom trenutku i 18 razlike, ali se Ruskinje nisu predavale.

Tri minute prije kraja Belyakova je poentirala za -3 i utakmica je ušla u neizvjesnu završnicu. Prince je promašila jedno bacanje, Belyakova tricu na devet sekundi prije kraja. Pobjedu Španije potvrdila je najbolja na parketu Alba Torres. Alba je za 36 minuta na parketu ubacila 30 poena. Kod selekcije Rusije tri igračice su bile dvocifrene, predvodila ih je Petrakova sa 18 poena.

Pobjedu na startu upisala je i Italija u grupi B. Također utakmica je odlučena u neizvjesnoj završnici. Eldebrink je sedam sekundi prije kraja imala dva slobodna, pogodila je jedno i Švedska je izgubila 63:64. Upravo je Frida Eldebrink bila najbolja kod Švedske sa 23 poena, 8 skokova, 4 asistencije. Na drugoj strani Kathrin Ress je ostvario double-double učinak sa 18 poena i 14 skokova.

Francuskinje su krenule ubjedljivo, pa su u prvoj utakmici razbile Latviju 62:39. U prvom dijelu su Latvijke ubacile mizernih 14 poena.Isabelle Yacoubou je do kraja utakmice sakupila 17 poena.
U ovoj grupi, Velika Britanija ima dva boda jer je dobila Srbiju. Košarkašice Srbije su uspjele napraviti preokret u trećoj četvrtini pa su nakon 30 minuta vodile 59:54.

Britanke su ponovo povele tri minute prije kraja i kada je bilo najpotrebnije pogađale su sa linije slobodnih bacanja. 19 poena Jelene Milovanović nije pomoglo Srbiji. Najzaslužnije za trijumf Velike Britanije bile su Azania Stewart i Stephanie Gandy sa po 13 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.