Pustinjske lisice mudro čekaju šansu

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Pustinjske lisice mudro čekaju šansu

Nakon 26 godina pauze reprezentacija Alžira se vraća na svjetsku nogometnu scenu. Početkom osamdesetih godina su bili najjača afrička selekcija, a onda su primat preuzeli neki drugi.

Ipak, dolaskom na scenu nekih novih klinaca „Pustinjske lisice“ se vraćaju na svjetsku nogometnu kartu. Rezultat koji je zadovoljio domaće navijače već su ostvarili izbacivanjem najvećih rivala Egipćana u kvalifikacijama, a sada šta god naprave biće dobro.

U grupi sa Engleskom, SAD-om i Slovenijom, Alžirce niko ne vidi u drugom krugu, što nije fer prema igračima koji igraju u evropskim, prije svega, francuskim, klubovima. Većina reprezentativaca Alžira je igrala za mlađe kategorije reprezentacije Francuske, a kada su shvatili da se na njih ne računa u domovini odlučili su zaigrati za domovinu njihovih roditelja.

S klupe ih predvodi Rabbah Saadane, čovjek koji je bio član stručnog štaba još u Španiji 1982. godine. Izbacivši Egipat Saadane je postao nacionalni heroj Alžira, a ona klupi je već četvrti mandat. Ne radi se ni o kakvom taktičaru, jednostavno čovjek igra na kartu motivacije, Alžirci igraju na patriotizam i to je njihova glavna odlika.

Faouzi Caouchi je jedan od momaka iz domaće lige, dugo je bio rezerva, a onda je iznenada dobio priliku i iskoristio je. Sjajnim odbranama protiv Egipta postao je ljubimac navijača, a ispred sebe ima iskusne evropske igrače, Belhadja, Bougheru i Antara Yahiu, koji je golom protiv Egipta osigurao plasman Alžiru na Svjetsko prvenstvo.

U sredini glavnu riječ vode Hassan Yebda iz Portsmoutha i Mourad Meghni iz Lazija, dok je za organizaciju igre zadužen Karim Ziani iz Wolfsburga. Za postizanje golova zaduženi su Abdelkader Ghezzal iz Siene i Karim Matmour iz Borussije M. Teško će dohvatiti osminu finala, ali ne treba ih otpisati.

Igrački kadar Alžira:
Golmani: Fawzi Chouachi (ES Setif), Lounes Gaouaoui (ASO Chlef), Rais M'bohi Ouheb (Slavia Sofia/Bulgaria)
Odbrana: Laifaoui Abdelkader (ES Setif), Madjid Bougherra (Rangers/Scotland), Carl Medjani (Ajaccio/France), Rafik Halliche (Nacional Madeira/Portugal), Anther Yahia (Bochum/Germany), Habib Belaid (Boulogne-sur-Mer/France), Nadir Belhadj (Portsmouth/England), Djamel Mesbah (Lecce/Italy)
Sredina: Hassan Yebda (Portsmouth/England), Mehdi Lacen (Racing Santander/Spain), Yazid Mansouri (Lorient/France), Adlane Guedioura (Wolves/England), Riad Boudebouz (Sochaux/France), Djamel Abdoun (Nantes/France), Fouad Kadir (Valenciennes/France), Karim Ziani (Wolfsburg/Germany), Karim Matmour (Borussia Monchengladbach/Germany)
Napad: Abdelkader Ghezzal (Siena/Italy), Rafik Djebbour (AEK Athens/Greece), Rafik Saifi (Istres/France)

Lična karta Alžira:
Savez osnovan: 1962.
Član FIFA-e: 1964.
Predsjednik: Mohamed Raouraoua
Selektor: Rabbah Saadane
FIFA ranking: 31.
Broj klubova: 2.090
Najviše nastupa: Mahleddine Meftah sa 107
Najbolji strijelac: Abdelhafid Tasfaout sa 35
Uspjesi: Treći nastup na SP, jednom prvaci Afrike
Glavni grad: Alžir
Broj stanovnika: 35 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.