Put bi bio dug i naporan, ali na kraju isplativ

Dajemo riječ: Aleksandar Krstanović

Put bi bio dug i naporan, ali na kraju isplativ

Ja se lično zalazem za regionalnu ligu u fudbalu jer to vidim kao jedini način da klubovi sa ovih prostora mogu da se nose sa znatno bogatijom konkurencijom iz Evrope.

Kvalitet ni sada ne nedostaje, o čemu svedoče uspesi brojnih igrača iz gotovo svih zemalja bivše zajedničke države koji igraju u najvećim evropskim klubovima, ono čega nema je organizacija, novac i naravno politička volja, kao i volja predsednika/vlasnika klubova da se takmiče sa najboljima iz okruženja.

Jadranska liga u košarci je od “nedonoščeta” u kojem je tek par klubova htelo da nastupa stiglo do takmičenja koje daje dva direktna učesnika Evrolige i još jednog koji igra u kvalifikacijama za najjače evropsko takmičenje, ali je za to bilo potrebno 10 godina.

Zato, niko ne treba da očekuje niti da bi regionalna fudbalska liga mogla da bude stvorena odmah, niti da će ona odmah zaživeti u svojoj pravoj, željenoj formi.

Potrebni su mali koraci i sigurno je da će biti mnogo teškoća. Jedan od glavnih uslova, po meni, je da liga bude striktno profesionalna, vođena od poslovnih ljudi u kojoj vlasništvo ili nekakav udeo mogu da imaju fudbalski savezi zemalja-članica, ali da se liga vodi po poslovnom principu, poput Premier Lige, Bundeslige ili Primere. Samo tako će se naći potreban novac, izvršiti potreban pritisak na glavne odgovorne, pa i na države i njihove establišmente kako bi projekat zaživeo.

Još jednom, put do takve lige je izuzetno dug i naporan, ali na kraju isplativ za sve učesnike i u svemu treba gledati isključivo sportske i, pre svega, ekonomske interese – a oni su zajednički.

(Piše: Aleksandar Krstanović, glavni i odgovorni urednik Sportske centrale)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.