"Bez saglasnosti šefa struke igrači se nisu dovodili"

Haris Alihodžić za SportSport.ba

"Bez saglasnosti šefa struke igrači se nisu dovodili"

E. Škorić

Višestruki bosanskohercegovački prvak FK Željezničar prije nekoliko dana je sporazumno raskinuo saradnju sa pet fudbalera. Radi se o Dušanu Mladenoviću, Joci Stokiću, Secubi Diatti, Dejanu Uzelcu i Ivanu Livaju, dok su u toku pregovori za raskid saradnje sa Zoranom Kokotom na kojeg stručni štab Željezničara više ne računa.Igrači kojima se višestruki bosanskohercegovački prvak zahvalio na saradnji na Grbavicu su stigli prije nekoliko mjeseci, odnosno tokom ljetnog prelaznog roka, a o svemu tome, te planovima za zimski prelazni rok razgovorali smo sa tim menadžerom kluba, Harisom Alihodžićem.

Na koji način su birana pojačanja?

Svi igrači koji su angažovani u ljetnom prijelaznom roku došli su kao rezultat dogovora između tadašnjeg šefa stručnog štaba, Milomira Odovića i Upravnog odbora kluba. Prema tome, nijedan igrač nije mogao doći u klub bez saglasnosti šefa stručnog štaba. U svemu tome, naravno da se posebno obratila pažnja na pozicije na kojima smo ostali deficitarni odlascima pojedinih igrača, tu prije svega mislim na Kvesića i Bajića.

Kako je moguće da većina fudbalera nije zadovoljila Željine standarde?

Za neke igrače postoje objektivni razlozi zašto u Želji nisu pokazali svoj kvalitet, neki nisu imali ni sreće, dok neki jednostavno nisu zadovoljili Željine kriterije. Joco Stokić je bio jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji u našoj ligi, ako ne i najbolji igrač lige. Međutim on na Grbavici jednostavno nije pokazao svoj kvalitet. Ko je mogao pretpostaviti da će igrač takvog kalibra potpuno zakazati? Na osnovu čega je Klub to mogao procijeniti? Odlaskom Bajića, Stokić je bio najbolje rješenje za nas.Diatta je u prošloj sezoni nosio igru Zvijezde iz Gradačca. U ekipi koja je završila posljednja, on je postigao osam pogodaka. Ivan Livaja je bio kapiten Viteza i kao takav je doveden kao rezervni bek. Mladenović je u svojoj ekipi u Armeniji bio najstandardniji prvotimac. Sve ovo napominjem sa razlogom, jer su svi oni iza sebe imali validne statističke podatke koji su govorili da su dobra rješenja za nas. Međutim, u fudbalu se stalno dešavaju situacije da neki igrači ne dokažu svoj kvalitet u drugim ekipama, pa čak i u puno većim klubovima nego je FK Željezničar.

Neki igrači su ipak opravdali očekivanja?

Apsolutno. Jovan Blagojević je trenutno naš najstandardniji igrač i nosilac naše igre. Tiago je najbolji strijelac ekipe i sigurno jedan od najboljih igrača lige. Hodžurda je od mnogih bio osporavan, ali je on u posljednjih nekoliko utakmica pokazao da može biti i više nego dostojna zamjena za Bogdanovića. Sa Hodžurdom u ekipi, primili smo samo jedan gol. Ne zaboravimo da je i Kosorić na početku svoje karijere u Želji etiketiran kao promašaj, a sad je vođa ekipe i najbolji štoper lige. Primjeri ovih igrača pokazuju da naša transfer politika ima sistem. Uvjeren sam da će novi igrači, Mailson i Kramarić, kao i oni koje tek očekujemo da dođu, to još jednom dokazati.

Odlasci Kvesića i Bajića su umnogome oslabili ekipu?

Istina je da su oni bili naši najbolji igrači, ali njihove transfere treba gledati i sa drugog aspekta. Kvesić je mnogo dao klubu i zaista je svojim odnosom zaslužio da mu se izađe u susret kako bi obezbjedio svoju egzistenciju. Što se tiče Bajića, on je dostigao vrhunac u našoj ligi i njegovo zadržavanje bi samo dovelo do stagniranja i usporavanja njegovog razvoja. Također, treba uzeti u obzir da su prihodi od prodaje igrača najvažniji i najstabilniji izvor svježeg novca za Klub, a transfer Riada Bajića je najveći u historiji kluba. 

Zbog čega je Zoran Kokot na transfer listi i kakva je situacija sa Ognjenom Đelmićem?

Zoran Kokot je došao u Željezničar u jako osjetljivom periodu za Klub. U određenim periodima sezone je pokazao kvalitet i opravdao svoj angažman. Protiv Ferencvarosa je postigao jedan od najbitnijih golova sezone, a protiv Olimpica je odlučio utakmicu. Međutim, stručni štab i Upravni odbor kluba nisu zadovoljni njegovim ukupnim dojmom. Što se tiče Ognjena Đelmića, Klub je sa njim dva puta razgovarao o produženju saradnje i on oba puta nije bio zadovoljan ponuđenim uslovima. Lični kompenzacioni paket koji je ponuđen igraču za produženje ugovora bio je uvećan za 40%. Iako je Ognjen Đelmić pokazao najstandardniju formu u cijeloj sezoni, imao je dva ozbiljna incidenta koji nisu u skladu sa vrijednostima Fudbalskog kluba Željezničar. U svakom slučaju, očekujem da će se razgovori nastaviti.

Kakva je situacija sa pojačanjima?

Stručni štab je u skladu sa ciljevima kluba u proljetnoj polusezoni i raspoloživim budžetom identificirao deficitarne pozicije. Klub intenzivno radi na pronalaženju igrača koji će se uklopiti u zahtjeve stručnog štaba i koji će obezbjediti ostvarenje zacrtanih ciljeva. Želimo prije odlaska na zimske pripreme stručnom štabu obezbjediti traženi igrački kadar kako bi proces fizičke pripreme i uigravanja igrača protekao bez problema.

Možete li nam reći šta je sa Ibričićem i njegovim eventualnim dolaskom?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ne znamo ko je izvor tih glasina, ali sve što možemo reći jeste da nikakav dogovor nije postignut.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.