"BiH je najveći rival Makedoniji za prolaz grupe"

Makedonski kolega Blagoja Georogievski smatra

"BiH je najveći rival Makedoniji za prolaz grupe"

Midhat Šljivak

Od četvrtog septembra Slovenija će biti domaćine Evropskog prvenstva u košarci na kojem će učešće uzeti i košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Iako nismo imali naročito dobre rezultate u pripremnim utakmicama, našu reprezentaciju smatraju za ekipu koja bi mogla proći u drugi krug iz grupe sa Makedonijom, Srbijom, Litvanijom, Crnom Gorom i Latvijom.

Novinar makedonskog dnevnog lista Dnevnik, Blagoja Georgievski, vjeruje kako je njihovoj reprezentaciji reprezentacija Bosne i Hercegovine glavni konkurent za prolaz u drugu fazu takmičenja.

"BiH je jedan od najozbiljnijih konkurenata Makedonije za prolaz u drugu fazu u grupi koja je uravnotežena po kvalitetu. "Matematika" prije starta Eurobasketa, barem kako se meni čini, kaže da će Litvanija i Srbija da se bore za prvo mjesto u grupi. Bitka će možda biti najteža za to treće mesto u grupi koje vodi dalje. Tu su konkurenti BiH, Crna Gora i Makedonija, ali matematika u sportu često zna pogriješiti kao u slučaju Makedonije prije starta Eurobasketa 2011.  kada smo bili autsajderi, pa smo se borili za broncu".

Makedonski kolega vjeruje kako je trio Teletović - Đedović - Wright izuzetno opasna kada ih krene šut.

"BiH ima inspirisanog Mirzu Teletovića, kandidata za najboljeg strijelcima na EP.  Teletović je svesrtan igrač, ne samo strijelac. Poznat je magični trokut BiH, Teletović – Đedović - Wright. Dobar šut sa distance i poludistance i brza igra je adut BiH. Slabost je to nema mnogo altrernativa ako šut ne proradi, i možda ne baš sjajna odbrana. Makedonija poznaje dobro BiH, ali i obratno. Nema tajni između ova dva tima. Pobjednika između ove dvije selekcije će rješavati u mnogome momentalna inspiracija. Pobjednik prije meča nepredvidljiv. Najimpresivniji igrač je svakako Mirza Teletović, što je pokazao u kvalifikacijama za ovaj Eurobasket, na test mečevima u pred prvenstvo u Sloveniji i što dokazuje dugi niz godina u dresu BiH".

Kolega Gerogievski smatra id a bi veliki uspjeh za obje reprezentacije bio plasman u četvrtfinale.

"Najveći favoriti za prva tri mjesta su Španija, Francuska i Litvanija, ali ne obavezno po tom redosljedu. Što se tiče konačnog plasmana Makedonije i BiH, realno, za oba tima lijep rezultat bi bio plasman u četvrtfinale", rekao je pred Eurobasket naš makedonski kolega.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.