"Dođite na utakmicu sa bijelom trakom oko ruke"

St. Louis Bosnians:

"Dođite na utakmicu sa bijelom trakom oko ruke"

Da i dalje imaju jaku vezu sa domovinom Bosanci i Hercegovci u St. Louis potvrdili su na mnogo načina. Samo u prošloj sedmici vrijedne ruke djevojaka koje rade u "Bosanskoj komori" spakovale su više od 50 tona hrane, odjeće i ostalih potrepština za područja pogođena poplavama u našoj domovini, a pomoć u St. Louis stiže iz svih dijelova Amerike.

Brojna bh. dijaspora ne dozvoljava novim generacijama da zaborave na stradanja i genocid koji se desio nad narodom u Bosni i Hercegovini tokom agresije na našu domovinu, a kako se bliži godišnjica stradanja njihovih zemljaka u genocidu u Prijedoru, udruženje St. Louis Bosnians pozvali su sve navijače BiH koji će doći na utakmicu da na istu dođu sa bijelom trakom oko ruke.

Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992.godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesprskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak genocidne kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94% bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije Opštine Prijedor.

Možda se ovaj potez nekome neće ni svidjeti, ali taj neko vjerovatno niti Bosnu i Hercegovinu smatra svojom zemljom, niti navija za njenu fudbalsku reprezentaciju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.