"Dolaze bolji dani, Željo će zablistati kao nekada"
FOTO: EPA

Mirsad Bešlija govorio za SportSport.ba

"Dolaze bolji dani, Željo će zablistati kao nekada"

Bivši bh. reprezentativac Mirsad Bešlija ugravirao je svoje ime u jednu od najljepših plavih priča FK Željezničar. 

Bilo je to nezaboravno vrijeme kada je najtrofejniji bh. klub nizao rekorde i vodio glavnu riječ u domaćem fudbalu. Bešlija je zajedno sa Dželaludinom Muharemovićem, Bulendom Bišćevićem, Samirom Muratovićem i ostalim igračima stvorio jedan od najboljih timova u historiji Premijer lige BiH, a sa Željezničarom je osvojio šampionsku titulu i Kup BiH u sezoni 2000/2001. 

Mirsad Bešlija je samom pojavom, autoritetom i stavom naprosto motivisao svlačionicu, a nakon uspješne inostrane karijere odlučio se vratiti u Željezničar u kojem je ujedno i okončao svoju karijeru.

"Prezadovoljan sam sa onim što sam napravio u karijeri. Bilo bi nezahvalno reći možda da sam mogao bolje, ali u svakom slučaju dajem sebi prolaznu ocjenu. Osvojio sam belgijsko prvenstvo sa Genkom, igrao sam Ligu prvaka, zatim bio vicešampion Škotske sa Heartsom. Jedino žalim što nisam ostao duže u inostranstvu. Prerano sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu", počeo je Mirsad Bešlija svoju priču za SportSport.ba.

Vrijeme u fubalskoj mirovini mu dozvoljava da prati sva dešavanja u Premijer ligi BiH, a posebno sa uživanjem prati rast tima sa Grbavice.

"Željezničar nisam nikada prestao pratiti. Uhvatim često vremena da dođem na utakmice i moram priznati da Željezničar izuzetno napreduje. U ovom prijelaznom roku je došlo dosta kvalitetnih fudbalera, a uz to u klubu je i dobar trener koji je željan dokazivanja. Ne bi trebalo biti problema sa Željezničar ove sezone. Vjerujem da dolaze bolji dani i da će klub sa trenutnim vodstvom zablistati kao nekada", dodao je Bešlija. 

Borba za titulu čini se kao nemoguća misija za Željezničar. 

"Slažem se. Zaostatak za vodećim klubovima je veliki, dok se plasman u Evropu nameće kao realnija opcija za Željezničar. Smatram da će borbu za titulu ove sezone voditi Sarajevo i Zrinjski, možda se umiješa i Široki Brijeg. Sloboda? Pitanje je da li će moći izdržati izazove koji dolaze", kaže Bešlija.

Ovaj univerzalac je kroz karijeru još nastupao za Slaven, Bosnu, St. Truiden, Hearts i Genk za koji je ujedno uz Željezničar najviše vezan. 

"Svaki klub ima nešto posebno. Bilo je lijepo vrijeme i kada sam nastupao za Slaven, zatim sam se afirmisao u visočkoj Bosni, a trofeje sam osvajao sa Željezničarom i Genkom... Genk mi je nekako uz Željezničar najbliži srcu. Baš sam ljetos bio u posjeti tom gradu i opet ću za nekoliko mjeseci."

Bešlija je svojevremeno bio nezamjenjiv na desnoj strani bh. reprezentacije. Dres sa državnim grbom je nosio u periodu od 2001. do 2006. godine.

"Danas reprezentacija Bosne i Hercegovine u svojim redovima ima izuzetno kvalitetne pojedince, počevši od fudbalera pa do selektora. Sada nam slijede kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i sve je isključivo na njima. Ja ne sumnjam da ćemo ovaj put biti uspješniji i da nam neće nedostajati doze agresivnosti kao što je bio slučaj u baražu protiv selekcije Republike Irske."

Nakon karijere planira ostati u fudbalu, ali trenerski posao nije želja.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Posvetio sam se nekom porodičnom životu i kuća mi je u Visokom. Ovdje imam mir, blizu mi je sve i vidjet ćemo šta će mi donijeti budućnost. Ne razmišljam o nekim trenerskim vodama jer to mi je malo ozbiljnija funkcija. Uglavnom, ostat ću u fudbalu", istakao je Bešlija na kraju razgovora.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti