"Ne želimo biti dio političkih i nacionalnih torova"

Iz FK Željezničar poručuju:

"Ne želimo biti dio političkih i nacionalnih torova"

Na našu adresu stiglo je saopštenje za javnost Fudbalskog kluba Željezničar, a mi vam ga prenosimo u cjelosti.

Koliko god se trudili razdvojiti ih, sport i politika se prečesto isprepliću. Naš sport ne samo da ispašta zbog politike, nego je i poligon za predstavljanje različitih političkih ideja. Nije više ni bitno da li su to napredne ili nazadne ideje. Bosanskohercegovački sportski tereni se već dvije decenije koriste za promociju političkih uvjerenja, a što je najgore i za podsticanje mržnje i stvaranje atmosfere netrpeljivosti. Približavanje izbora se čini kao sve samo ne kao slučajnost.

Fudbalski klub Željezničar je nastao na sasvim drugačijim temeljima kao otpor tadašnjim političkim i nacionalnim torovima i ne želi biti dio toga. Mi ne želimo biti poligon za prepucavanja, a upravo tome svjedočimo od početka nove sezone. Činjenice su da na daleko gore stvari i atmosferu linča nailazilo naš klub na gostovanjima nego što to bude s našim gostima na Grbavici.

S druge strane, svjesni smo i ne bježimo od toga da imamo očigledan problem i na domaćim utakmicama gdje se u posljednje vrijeme mogu čuti skandiranja suprotna vrijednostima našeg kluba i njegovoj tradiciji. Na veliku žalost svih normalnih ljudi koji ima nemali broj u ovoj državi, klubovi nemaju snagu za borbu protiv takvih pojava i ovim putem pozivamo nadležne organe da se ozbiljnije pozabave tim pitanjem.

Fudbalski klub Željezničar će, uprkos problemima sa kojima se suočava, nastaviti grabiti ka novim sportskim uspjesima. Protiv mnogo toga se ne možemo boriti, no na sportskom terenu želimo dokazati da smo najbolji klub u BiH. Želimo biti klub koji će u budućnosti postati simbol uspješnosti i koji će na najbolji mogući način predstavljati ovaj grad, ovu zemlju i sve ljude dostojne naše devetodecenijske priče

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije