"Papac je dobar čovjek i fantasičan igrač"
Saša Papac i Nikica Jelavić u dresu Glasgow Rangersa

Nikica Jelavić, napadač Evertona, za SportSport.ba

"Papac je dobar čovjek i fantasičan igrač"

Nikica Jelavić nakon 18 mjeseci napustio je Glasgow Rangers i prešao u Everton. U razgovoru za SportSport.ba, hrvatski napadač istakao je da mu je žao što je napustio Sašu Papca, za kojeg je imao samo riječi hvale.

Jelavić se dugo vremena povezivao sa brojnim klubovima, a posljednjeg dana januarskog roka potpisao je ugovor sa Evertonom. Kaže kako je to bila jedina ponuda za koju je znao, te da ju je vrlo rado prihvatio.

"Zadovoljan sam i sretan zbog transfera. Napokon se završilo nakon dugo isčekivanja. Nisam znao da druge ponude. Mediji su pisali da su neke odbijene, a ja sam znao samo za Evertonovu. Može je nešto i bilo, no meni niko nije ništa govorio", rekao je Jelavić na početku razgovora za SportSport.ba.



"Privukla me najviše Premier liga, za koju smatram da je najjača na svijetu, a mnogi će se složiti sa mnom. Klub je također odličan. Ima veliku tradiciju, stabilan je, što meni odgovara. Nije top klub, ali je klub u kojem mogu dosta napredovati. Nije lako doći ovdje, tako da sam presretan", dodao je hrvatski napadač.

"Moyes je veliki stručnjak"

S obzirom da se ne razlikuje puno stil života od onog u Škotskoj, Jelaviću se neće biti teško adaptirati. Već polako se navikava na novu sredinu, a govorio  je i o prvim utiscima o Davidu Moyesu, sigurno, jednom od najboljih trenera u Engleskoj, koji je na klupi Karamela od 2002. godine.

"Iskreno, već se navikavam, iako sam kratko vrijeme tu. Samo još da nađem stan, još uvijek sam u hotelu. Nije ovo velika promjena što se tiče stila života. Skoro isto je kao u Škotskoj, tako da mi neće trebati puno za adaptaciju", rekao je novi član tima sa Goodison Parka, iznijevši prve utiske u škotskom stručnjaku:

"Sigurno, to je jedan veliki stručnjak. Odmah se to vidi po treninzima i analizama utakmica. Da nije tako, ne bi bio tu deset godina. Odličan je i kao čovjek. Može se s njim uvijek pričati. Već smo izgradili jedan korentan odnos".

Nakon Old Firm derbija, očekuje ga Merseyside derbi


O rivalstvu Evertona i Liverpoola ne treba puno pričati. Poslije Old Firm derbija, Jelavića očekuje Merseyside derbi, koji nestrpljivo isčekuje, kao i svaku utakmicu u dresu Karamela.

"Dosta se priča o utakmici sa Liverpoolom. Vidi se odmah koliko je ta utakmica bitna. Trebali smo s njima igrati sljedeće sedmice, ali odgođeno je. Jedva čekam tu utakmicu, kao i svaku drugu", rekao je Jelavić, koji je pogađao u Old Firm derbijima. Najvažniji je onaj u finalu Kupa Škotske na Hampden Parku u sudijskoj nadoknadi, koji je Rangersima dobio titulu.



"Zaista je neopisivo igrati jedan derbi kao što je sa Celticom. Jednostavno, to se ne može opisati. To se mora doživjeti. Mi igrači to najbolje osjetimo, jer kada si na terenu najbolje sve vidiš. Nevjerovatno je to koliko te jedni vole, a drugi mrze", kazao je 26-godišnji napadač, koji je rođen u Čapljini.

"Sigurno, golovi protiv Celtica su mi najdraži u karijeri. Najdraži mi je onaj u produžecima kada sam pogodio za titulu. Neopisive su to emocije. Pobjednički gol, prvi trofej. Nevjerovatno", dodao je hrvatski reprezentativac.



Prvi gol Celticu nije postigao u dresu Glasgow Rangersa

Ipak, u dresu Rangersa nije postigao svoj prvi gol protiv Celtica. U okviru Evropske lige, dok je nastupao za bečki Rapid, Jelavić je čak tri puta pogađao mrežu Celtica, a kaže kako mu je to pomoglo kada je došao u Škotsku.

"Pomoglo mi je to sigurno kada sam došao u Rangerse. Na neki način već tada sam vidio kakav je stil njihove igre. Nisu ni oni van zemaljci. Znate kako mi dole gledamo na ove veće evropske klubove. Sve su to ljudi", kazao je Jelavić.

Samo riječi hvale za Sašu Papca


Jelavić je 2010. godine došao u redove škotskog giganta, gdje je već četiri godine ranije nastupao naš reprezentativac, Saša Papac. Hrvatski napadač izgradio je sjajan odnos sa Papcem, za kojeg ima samo riječi hvale.

"Papac mi je puno, puno pomogao. Dobar je čovjek i fantastičan nogometaš. Sprijateljili smo se i veoma mi je žao što sam ga morao napustiti", rekao je 26-godišnji napadač.

Svi pitaju za Bilića na Goodisonu

Slaven Bilić, selektor hrvatske reprezentacije, nastupao je za Everton od 1997. do 2000. godine, unatoč tome što nije doigrao mnogo utakmica zbog povreda, Jelavić kaže da Bilića na Goodisonu smatraju legendom.

"Sjećaju se Bilića, kako da ne. Tu je on legenda. Vole ga odsta ovdje. Bio je vrijedan. Proveo je u Evertonu tri godine, nije imao sreće zbog povreda, ali sve ono što je uradio, uradio je dobro. Svi me pitaju za njega", ističe Jelavić.

Teška grupa za Vatrene na Evropskom prvenstvu

Hrvatska se plasirala na Evropsko prvenstvo koje će se igrati u Poljskoj i Ukrajini. Vatreni imaju veoma tešku grupu, no Jelavić kaže da će svi pružiti maksimum kako bi došli do druge faze takmičenja.

"Iammo veoma tešku grupu. Tu su Španija i Italija, zna se ko su oni. Irci su autsajderi, ali imaju dobru momčad i dobrog trenera, Giovannija Trapattonija, koji zna postaviti igru. Dat će sve od sebe sigurno. Cilj nam je plasirati se dalje i nadam se da možemo to ostvariti", kaže 26-godišnji napadač, osvrnuvši se na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Hrvatska i Bosna i Hercegovina mogu u Brazil"

"Nalazimo se u grupi smrti. Svaka ekipa je jaka. Bit će dosta teško. Trebamo gledati utakmicu i osvajati bodove. Prvo moramo odigrati EURO, a onda ćemo se okrenuti kvalifikacijama", kazao je Jelavić, istaknuvši da prati reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te smatra da Zmajevi mogu doći do Brazila, čak i izravno.

"Pratim i BiH isto. Mislim da imaju dobru grupu. Dosta puta su bili blizu velikog takmičenja. Nisu imali sreće. Sada je grupa veoma dobra, tako da se mogu plasirati na Svjetsko prvenstvo možda i izravno", dodao je Jelavić.

Prati Premijer ligu i svoj bivši klub, GOŠK


Jelavić je karijeru počeo u GOŠK-u iz Gabele, u kojem nije upisao seniorske nastupe. Hrvatski napadač kaže da i sada rado pogleda utakmicu svog bivšeg kluba, kao i bilo koju drugu Premijer lige, za koji smatra da se porpavlja iz godine u godinu.

"Pratim GOŠK, volim to. Počneš uvijek gdje si i rođen. Pogledam uvijek utakmicu kada bude prenos. Drago mi je da su ušli u Premijer ligz. Fali im malo iskustva, ali dobro se nose. Mislim da se u Premijer ligi polako sređuju neke stvari. Nije to više kao prije. Ima mjesta za napredak", rekao je bivši napadač GOŠK-a, Neretve, Hajduka, Zulte Waregema, Rapida i Rangersa.

"U BiH odem uvijek kada imam vremena. U Čapljini su mi roditelji i ostala porodica. Znate kako je kada ste u tuđini. Ove godine igramo EURO, tako da ne znam koliko ću imati vremena da odem u BiH. Uvijek rado odem", rekao je Jelavić za kraj razgovora za naš portal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.