"Povratak u BiH? Ne, Srbija je moja budućnost!"

Mijat Gaćinović iz Frankfurta za SportSport.ba

"Povratak u BiH? Ne, Srbija je moja budućnost!"

Došlo je i Mijatovih pet minuta. Fudbaler koji je porijeklom iz BiH, tačnije iz Trebinja, nije imao sjajnu debitantsku sezonu u Njemačkoj, ali je onda u baražu kada je najpotrebnije pokazao da trener Niko Kovač mora da mu u planovima za narednu sezonu ucrta značajniju minutažu u timu.

Maestralne partije u dvomeču sa Nurnbergom za posljedice su imale izboreni opstanak u elitnom njemačkom razredu. Pokazao je Mijat da se adaptirao na opterećenja koja donosi fudbal u Njemačkoj, a nakon što je u prvom meču pogodio za remi, u ponedjeljak je poslije driblinga zbog kojih se i dolazi na stadione 'slomio' čuvara i mirno pospremio loptu za Seferovića. Egzekucija je bila neminovna.

Gaćinovića smo uspjeli dobiti nakon treninga i sa velikim zadovoljstvom je pristao govoriti za SportSport.ba.  

"Stvarno su dvije odlične utakmice iza mene, ali najvažnije je na kraju da smo ispunili zacrtani cilj i ostali u Bundesligi. Eintracht po svemu zaslužuje da bude u društvu najboljih i nije bilo razloga da sumnjamo u trijumf. Bilo bi neočekivano da ispadnemo, a uostalom čudno je uopšte i što smo došli u situaciju da se borimo za opstanak", riječi su Gaćinovića na samom početku razgovora. 

U protekloj sezoni Gaćinović se nije pretjerano naigrao, ali stvari su se počele mijenjati dolaskom Kovača na kormilo Eintrachta.

"Istina je da nisam bio u ozbiljnim planovima u protekoj sezoni, no onda se pojavio Kovač. Dao mi je povjerenje, pričao je dosta sa mnom i njegov dolazak mi je mnogo značio. Dao mi je određenu slobodu u igru i mogu sa sigurnošću reći da će naša saradnja biti nastavljena u budućnosti. Imam još tri godine ugovora i nema smisla da još uvijek razmišljam o promjeni sredine", ističe Gaćinović tokom razgovora za SportSport.ba.

Zajedno sa Gaćinovićem u Eintrachtu je još jedan 'odbjegli bh. sin' Seferović. Kako kaže, puno mu je pomogao kada je dospio iz Frankfurt iz Vojvodine. 

"Haris je u Eintrachtu već drugu sezonu i moram priznati da mi je pomogao dosta. Dobro je kada u startu imate nekoga ko će vam pomagati na terenu i van terena, a da se odlično slažemo vidjelo se i u posljednjoj utakmici."

Partije koje Gaćinović pruža u Eintrachtu pomno se prate i u Trebinju. 

"Trebinje je moj grad i pomno se prati svaka moja utakmica, pogotovo ako je važna kao što je bila ova sa Nurnbergom. Dobio sam stvarno dosta poruka od prijatelja i na svakoj pauzi rado idem u svoje mjesto." 

Interesantno je da je Gaćinović ranije nastupao za kadetsku reprezentaciju BiH. Otkrio je i razloge zbog kojih je odlučio promijeniti sportsko državljanstvo i zaigrati pod zastavom Srbije.

"Reprezentaciju BiH pratim i danas, ponekad i pogledam koju utakmicu, ali sudbina je odlučila da budem danas reprezentativac Srbije. Bio sam nezadovoljan načinom rada kakav je tada bio u kadetskoj reprezentaciji BiH i prije nego što sam dobio poziv iz Srbije odlučio sam da završim priču sa BiH. Šta se desilo? Imali smo kvalifikacije, jako tešku grupu i onda u tome svemu imamo jednu prije toga. To je neozbiljno i takav način rada mi se nije sviđao", istakao je Gaćinović. 

Na kraju na pitanje da li ga je neko iz N/FSBiH kontaktirao u bliskoj prošlosti, Gaćinović je odgovorio:

"Nije me niko direktno kontaktirao, ali ja sam danas član reprezentacije Srbije i nema smisla da se vraćam. Smatram da je Srbija moja budućnost, smatram je svojom zemljom i svako treba igrati za dres koji voli", podvukao je sjajni Gaćinović na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Nastavi li Gaćinović s ovakvim tempom, i on i Eintracht će ostvariti velike stvari. A ne samo ostati u ligi, što je bio osnovni cilj uoči početka sezone. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi