"Prijetiti ne možemo, ali možemo tražiti iznenađenje"

Selektor bh. kadeta Sakib Malkočević:

"Prijetiti ne možemo, ali možemo tražiti iznenađenje"

Kadetska reprezentacija BiH za sedam dana će se okupiti u Trening-kampu N/FSBiH pred nadolazeći elitni krug kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo.

Izabranici selektora Sakiba Malkočevića će na turniru, koji će biti održan od 15. do 20. marta u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju, igrati protiv selekcija Italije, Rusije i domaće Gruzije, a uoči okupljanja u našem taboru vlada veliki optimizam i nada u treću sreću. 

"Ovo je treći elitni krug zaredom i vjerujemo da će biti sretan. Međutim, svjesni smo činjenice da sada imamo najtežu grupu, ali svaki osvojeni bod će imati značaj. Ja sam u razgovoru sa svojim izabranicima vidio da i oni imaju dozu odgovornosti i želje da naprave neki iskorak, i naravno da smo svjesni da će to biti jako težak zadatak. Mi ne putujemo u Gruziju da samo odigramo taj elitni krug kvalifikacija, cilj nam je napraviti iznenađenje. Italijani i Rusi jesu igrački ispred nas, tako da je možda i dobro što ćemo prvu utakmicu odigrati sa Gruzijom koja se može mjeriti sa nama po kvalitetu. Naravno, ne smijemo podcijeniti Gruziju", kazao je Malkočević za SportSport.ba, dodavši:

"Sve je to nepredvidivo. Najprije želim da svi reprezentativci budu zdravi, da se odazovu pozivu i da u utakmica koje dolazu daju svoj maksimum. Na kraju ćemo vidjeti je li to bilo dovoljno. Nadam se da će se stvari sada konačno poklopiti", dodao je naš sagovornik. 

Malkočević ističe da je u proteklom periodu dosta analizirao protivnike. 

"Danima gledam neke njihove utakmice, razmišljam šta bi mogli napraviti... Stvarno biće teško. Jako je bitno kako će reagovati igrači. To su sve njihovi vršnjaci, nisu ni oni taktički zreli i ako bi što prije shvatili kako trebamo igrati, onda bi se mogli nositi i sa boljima. Fizički i tehnički se radi o dobrim ekipama i ne daj Bože da im se namjestimo. Moramo se potući za svaku loptu." 

Selektor je svjestan da i plasman u elitni krug predstavlja uspjeh. 

"Neko, ipak, kaže da ni to nije dovoljno. Nismo velesila da možemo prijetiti, želi se više, no pitanje je koliko je to realno. Mi smo čekali 'A' reprezentaciju 20 godina da izbori po prvi put plasman na Svjetsko prvenstvo, a odgovorno tvrdim da je još veća razlika između kadetske i ostalih naših selekcija. Imamo talenat, međutim mislim da nam nedostaje dobar i kvalitetan rad u klubovima. To pokazuje i činjenica da nama prevagu čine igrači koji dolaze iz dijaspore i razlog je upravo to što tamo kvalitetnije rade. Dođu dosta spremniji u odnosu na igrače iz BiH."

Promjena u kadru neće biti. Malkočević je računati na igrače koji su nastupili i u prijateljskim utakmicama sa odgovarajućom selekcijom Crne Gore. 

"To je taj tim. Kostur smo dobili od prvog njihovog nastupa na turniru 'Josip Katalinski-Škija' i u međuvremenu su nam se priključili još po nekoliko igrača iz Hrvatske, Srbije, zatim jedan Benjamin Hadžić iz Bayerna. Nemamo mi širok nekakav izbor da možemo birati previše. Volio bih najprije da svi budu zdravi i žao mi je što će samo 18 igrača moći putovati sa nama u Gruziju. Neki, koji bi trebali ići, na kraju će morati ostati." 

Objasnio je Malkočević i zbog čega ne računa na usluge Nedima Hadžića iz Sarajeva, koji je u dosadašnjih 16. kola kadetske Premijer lige BiH postigao 27 golova. 

"Radi se o dobrom igraču, golgeteru, ali neću reći da ne dobija pozive jer nije postigao nijedan gol za reprezentaciju. U ovom trenutku ispred njega su Dadić iz Dinama koji je zabio osam golova za reprezentaciju, zatim Smajić iz Slobode sa šest golova... Ja mu ne zamjeram što on nije zabijao za reprezentaciju, sigurno će se ubrzo vratiti, ali u ovom trenutku su u prednosti nabrojani igrači. Ponavljam, Hadžića cijenim i sve to što ove sezone radi."

Na kraju razgovora Malkočević se osvrnuo i na predviđeno okupljanje. 

"Okupit ćemo se u četvrtak u našem kampu u Zenici. Radit ćemo dva puta dnevno, na taktičkom planu, a onda ćemo u nedjelju preko Istanbula otputovati u Tbilisi. Do prve utakmice bit će tu nekoliko treninga, međutim najveći problem je što se puno vremena provede u putu i sve to utiče na igrače", zaključio je selektor Sakib Malkočević za SportSport.ba. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi