"Sarajevo je uvijek bila ljubav, a sve ostalo je posao"

Veldin Muharemović za SportSport.ba.

"Sarajevo je uvijek bila ljubav, a sve ostalo je posao"

S. Mlaćo

Sredinom ove godine 32-godišnji Veldin Muharemović odlučio je napustiti Olimpic i Premijer ligu naše zemlje. 

Muharemović se skrasio u Luksemburgu, tačnije timu koji nosi naziv CS Fola Esch i priznaje da nije pogriješio.

"Nakon isteka ugovora sa Olimpikom, trenutni klub me kontaktirao i izrazio Želju za mojim dolaskom. Obzirom na moje godine mislim da sam pravilno postupio jer su mi ponudili ugovor na tri godine. To je jako dobro organizovan klub sa najvećim ambicijama i uvijek se bori za titulu sa Dudelangeom. Svake godine igraju Evropu što je jako dobro, a standardan sam igrač i to želim i ostati. Mogu biti zadovoljan proteklom polusezonom, ali znam da uvijek mogu bolje. Da li je ispravan potez bio odlazak u Luksemburg ili ne to će vrijeme pokazati. Kada pokušavate da privedete karijeru kraju mnogi faktori utiču na to, a ne samo profesija. Tu je i porodica o kojoj čovjek mora da razmišlja", ističe Muharemović na početku razgovora za SportSport.ba.

Luksemburg je već odavno primamljiva destinacija za brojne igrače širom svijeta, ali javnost u našoj zemlji sklona je podcjenjivanju klubova u toj zemlji te kvalitete samog nogometa.

"Luksemburg je mala, ali jako uređena država. Sa sportske strane mnogo se ulaže i naravno kao i svaka druga zemlja i njih je uhvatila ekspanzija nogometa i žele kao i mi da naprave taj iskorak u Evropi. Statistički gledano naši klubovi ne prolaze u Evropi ništa bolje nego luksemburški, te i oni naprave mnoga iznenađenja i dolaze bez problema do trećih pretkola. Dobra je stvar što je u središtu između Belgije, Njemačke i Francuske, a svi ti igrači dolaze i igraju ovdje. Mnoge pripremne utakmice se igraju sa najjačim klubovima pomenutih zemlja. Drugačije se igra nego u BiH, fizički su dominantni, ali taktički i tehnički ne baš. Te stvari ipak poboljšavaju strani igrači, a oni se žargonski rečeno pokrivaju koliki im je jorgan. Budžet prave prije svake sezone i mislim da su tu negdje sa našim najboljim klubovima. Nekoliko miliona eura ne predstavlja problema, a svaka ulica praktično ima svoj stadion. Ne žele da profesionalizuju ligu u potpunosti iz prostog razloga jer nisu zaluđeni kao mi, sport im nikada neće biti na prvom mjestu kao nama. Dešavalo se ranije da neki klubovi zbog manjka konkurencije odu u lige susjednih zemalja tako da im je cilj da budu polu profesionalni. Infrastuktura je odlična, uslovi su idealni, ma da mislim da bi još mogli skratiti ligu i da bi tako još dobili na kvalitetu. Mislim da bi u dogledno vrijeme ako ovako nastave mogli napraviti pomenuti iskorak sa početka razgovora", jasan je naš sagovornik.

U našoj zemlji nastupao je za Sarajevo i Olimpik, te navijačima oba ova kluba ostao u lijepom sjećanju.

"Sarajevo je uvijek bila ljubav, pa kasnije profesija. Dječački san se ostvario i to je bio klub u kojem sam stvorio ime. Bilo je i uspona i padova, ali sa kupom i titulom okićenom oko vrata moramo biti ponosan. Ja sam uvijek davao svoj maksimum i bio sam svjestan važnosti i težine bordo dresa, a kasnije dolazi Olimpik u kojem pišemo historiju najmlađeg sarajevskog prvoligaša. Osvajamo kup, te sama činjenica da sam kao kapiten podigao jedini osvojeni pehar govori za sebe. Sjećam se samo lijepih trenutaka provedenih u Olimpiku i zaista im od srca želim oporavak, kako u sportskom, tako i u administrativnom pogledu. Novim ljudima želim mnogo sreće i nadam se da mogu izvući "keca iz rukava", ističe popularni Lede.

Ne planira još uvijek okačiti kopačke od klin, ali ima planove kada se to desi.

"Ugovor sam vezan do 35-godine i sve zavisi od zdravstvenog biltena. Ovo je posao koji najviše volim, tu je strast i ljubav. Svaki naredni posao neće ni izbliza biti važan kao što mi je bitno izaći na zelenu plohu i uživati u igranju utakmice. S obzirom da sam svjestan da se karijera bliži kraju, svjestan sam da se moram da odlučim gdje bih i na koju strane dalje krenuo. Volio bih ostati vezan u sport, tako da sam upravo završio edukovanje na fakultetu za sport, tačnije diplomirao na sportskom menadžmentu. Imam namjeru igrati dok me noge drže i zdravlje služi, a za dalje ako Bog da nadam se nekom poslu usko vezanom za neki klub u kojem bih mogao svoje znanje i iskustvo prenijeti na mlađe naraštaje", kazao je na kraju razgovora za SportSport.ba Veldin Muharemović, nekadašnji član Sarajeva i Olimpica, danas prvotimac luksemburškog CS Fola Esch.

Pored Sarajeva i Olimpica, Muharemović je prije odlaska u Luksemburg nastupao za belgijski KSC Lokeren, te azerbejdžanski Xazar Lankaran.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi