"U Brazilu se želimo predstaviti u najboljem izdanju"

Mujdža za klupsku stranicu:

"U Brazilu se želimo predstaviti u najboljem izdanju"

Bh. reprezentativac Mensur Mujdža itekako je nedostajao svom Freiburgu u jesenjem dijelu sezone, kako u Bundesligi, tako i u takmičenju u Europa ligi. 

Zbog nekoliko povreda desni bek reprezentacije BiH duže vremene je izbivao sa terena, odigravši tek tri utakmice u dresu svog kluba. Napokon je 29-godišnji Zmaj u potpunosti zdrav i spreman ja najveće napore, što i dokazuje na pripremama Freiburga u Španij. 

Za zvaničnu web stranicu svog kluba Mujdža je dao veliki intervju koji vam prenosimo u cijelosti.

scfreiburg.com: Fizioterapeut Uwe Vetter sagt kaže kako je sa vama mjesecima intenzivno rado radio, jer ste odlična osoba, ali uprkos tom i njemu je polako dosadilo. Je li se i vi osjećate identično?

Mujdža: Upravo tako! Bili je jako ugodno trenirati sa Uweom, i on čini sve za nas fudbalere, ali ga u narednom periodu želim što manje sretati. Trenirati sa njim znači da si povrijeđen, i da ekipa igra bez tebe. 

scfreiburg.com: Upravo zbog povreda ste u ovoj sezoni odigrali svega tri utakmice, jednu u DFB Cupu i dvije u Bundesligi...

Mujdža: ... i to je naravno nedovoljno. Nažalost situacija mi je poznata od ranije, kada sam prije dvije godine slomio kost u stopalu. Ipak, tada je doktor rekao da mi slijede tri mjeseca pauze I da će sve ponovo biti kako treba. Sadašnja povreda je bila malo glupa, jer se uvijek pojavljivalo nešto novo. Prvo koljeno, onda natkoljenica, a potom karlica. Stvarno me je sve to koštalo puno živaca. 

scfreiburg.com: Ali sada je sve uredu?

Mujdža: Jeste, osjećam da mi se vratila snaga. Tokom božićnih praznika kod kuće sam dosta trenirao i osjećam se odlično. Ono što je sada najvažnije je da radim sa ekipom i da se naviknem ponovo na igru koja mi je nedostajala kako bih ponovo igrao na jednom visokom nivou. 

scfreiburg.com: Jesu li pripreme za nastavak prvenstva nešto novo za vas?

Mujdža: Ne, ipak nisam odsustvovao baš toliko dugo. Potrebno mi je još možda par dana da uđem u pravi ritam, ali ovo nije početak. 

scfreiburg.com: Hotel i tereni na kojima trenirate ovdje u Roti su vam već dobro poznati obzirom da ste ovdje po treći put sa Freiburgom. Može li se sadašnja situacija uporediti sa onom iz 2012. godine? Ni tada pogled na tabelu nije bio najbolji po SC?

Mujdža: Ne, sada je sasvim drugačije. Tada nas je napustilo nekoliko fudbalera, stigla su neka nova lica, a i stručni štab je bio novi, sve je nekako bilo mnogo nemirnije. Sada imamo dobru ekipu, povrijeđeni igrači su se svi vratili i možemo se mirno skoncentrisati i pripremati za nastavak prvenstva. 

scfreiburg.com: Na čemu ekipa mora raditi?

Mujdža: Znamo već da smo na određenim poljima slabi i da na njima upravo moramo raditi, kako bi postali bolji i stabilniji. U narednim denim imati ćemo mnogo razgovora sa trenerima, imamo vremena da to sve na terenu popravimo. Ostatak pripremam u Španiji će nam svakako prijati kako bi se što bolje spremili u nastojanju da sačuvamo bundesligaški status. 

scfreiburg.com: Izboriti opstanak sa SC-om u Bundesligi je svakako veliki cilj. Vi lično imate još jedan: Svjetsko prvenstvo u Brazilu sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Koji je realniji?

Mujdža: Mislim da je pravilno razmišljati korak po korak. Prvi je cilj sa Freiburgom izboriti opstanak I u njega jako vjeruje. SP nema puno veze sa klubom i sada se želim posvetiti mom timu. Ipak, ako u nastavku sezone odigram dobro, jasno je da imam dobru bazu i pripremu za drugi cilj. 

scfreiburg.com: Da li vas je povreda stavila u drugi plan kada je riječ o reprezentaciji?

Mujdža: Nije, ja sam propustio tek tri utakmice. Do sada sam uvijek igrao, kada sam bio spreman, tako da se ne brinem puno. 

scfreiburg.com: Tokom Božića bili ste kući kod porodice. Koliko je velika euforija zbog prvog plasmana na Svjetsko prvenstvo?

Mujdža: Moja porodica živi u Hrvatskoj, u Zagrebu, tako da nismo blizu euforije, ali jasno je da smo svi ponosni na ono što smo napravili. Grupa sa Argentinom, Iranom i Nigerijom nije jednostavna, ali mnogo lošeg nam se ne može desiti. Očekivanja navijača smo ispunili u kvalifikacijama, sada se u Brazilu želimo predstaviti najbolje moguće, pa ćemo vidjeti šta će se desiti.

scfreiburg.com: Zvučite kao da bi 2014. godina mogla biti najuzbudljivija u dosadašnjoj karijeri Mensura Mujdže?

Mujdža: Da, tako bi moglo biti. Ipak, prije svega sebi želim najviše zdravlja, a tek onda ova godina može biti zanimljiva i uspješna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.