Radivoj Korać u finišu slomio otpor sjajnog Čelika

MŽRKL, Top 6 klubova

Radivoj Korać u finišu slomio otpor sjajnog Čelika

Dino Kurbegović

Jučer je počeo drugi dio sezone u MŽRKL-u, gdje Bosnu i Hercegovinu među šest najboljih ekipa u regiji predstavlja prvak i osvajač Kupa, ekipa zeničkog Čelika.

Zeničanke su večeras u okviru prvog kola Top 6 najboljih klubova gostovale u Beogradu kod ekipe Radivoj Koraća. Domaće košarkašice ove sezone nemaju nijedan poraz u Regionalnoj, ali ni u ligi Srbije. Čelik je u Beograd doputovao, nakon iznenađujućeg poraza od Kvarnera u posljednjem kolu prve faze.

Prva četvrtina je protekla u izjednačenoj igri, gdje su domaće imale prednost od dva-tri poena razlike, da bi se prvi dio završio rezultatom 19:17 za Radivoj Korać. U drugoj četvrtini domaće pojačavaju ritam, tako su u 16.minuti imale prednost 33:24, te u 18.minuti 37:26. Prvo poluvrijeme okončano je rezultatom plus 11 poena razlike za domaće 45:34.

Na početku drugog poluvremena, opet Radivoj Korać diktira tempo te povećavaju prednost na 49:34 u 22.minuti, te se tada činilo da je pitanje pobjednika riješeno. Ipak na krilima odlične Tamare Kapor, te Aldijane Iriškić i Nataše Popoviće, gošće iz Zenice prave seriju od 10:0, tako je u 26. minuti bilo 49:44 za domaće. Do kraja treće četvrtine igralo se dosta čvrsto, tako da je kraj četvrtine okončan sa plus četiri za Radivoj Korać 79:74.

U posljednjoj četvrtini viđena je odlična košarka, koju su pokvarile sudije, koje nisu imale ujednačen kriterij. Zeničanke u 32.minuti dolaze do izjednačenja 58:58, da bi minutu poslije i povele 59:62. KŽK Čelik odlično se držao do 36.minute kada su sudije pri rezultatu 63:64 za Zeničanke po drugi puta na utakmici svirale tehničku grešku treneru Čelika Slobodanu Kecmanu.

Nervozu i proteste gostujuće klupe iskoristile su domaće košarkašice, koje su u 37.minuti imale 67:64, a do kraja utakmice su zahvaljujući tome što su tri ponajbolje igračice Čelika, Kalušić, Popović i Iriškić dobile petu ličnu grešku, priveli istu u svoju korist rezultatom 79:74 i  tako ostvarivši novu pobjedu. Zeničankama ostaje žal što su nakon Budućnosti ponovo bili blizu velike gostujuće pobjede nad najboljom ekipom u ligi, ali zbog nedostatka sreće u nekih drugih stvari ponovo su pognute glave napustile teren.

U redovima Radivoj Koraća večeras su najraspoloženije za igru bile Sanja Mandić sa 19 poena, te po šest skokova i asistencije, Vladinka Erak sa 19 poena i 17 skokova, te Andrijana Vasović sa 18 ubačenih koševa.

U redovima poražene ekipe istakle su se Tamara Kapor i Aldijana Iriškić sa po 19 poena, te Aida Kalušić sa 10 poena.

Radivoj Korać- Čelik 79:74 (19:17, 26:17, 11:18 i 23:22)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.