"Radujem se što je Vasoski otišao iz Makedonije, Sarajevo nam je uvijek bilo blisko"

Makedonski novinar Zoran Miševski za SportSport.ba

"Radujem se što je Vasoski otišao iz Makedonije, Sarajevo nam je uvijek bilo blisko"

E. Škorić

Odavno postoji veza između Fudbalskog kluba Sarajevo i Makedonije, a sada će ona biti još jača.

Krste Velkoski, reprezentativac Makedonije, dugi niz godina nosi dres Sarajeva i na Koševu je ostavio veliki trag, a osim njega, na proljeće će bh. velikan imati najmanje još jednog Makedonca.

Urednik popularnog i najčitanijeg makedonskog sportskog portala Gol.mk i ujedno osoba koja se bavi zvaničnim stranicama rukometne legende Kirila Lazarova, Zoran Miševski, analizirao je za SportSport.ba rad makedonskog stručnjaka Aleksandra Vasoskog, koji je prije nekoliko dana zvanično predstavljen kao novi trener FK Sarajevo.

Miševski ima samo riječi hvale za bivšeg trenera Vardara, koji je po dolasku na Koševo najavio atraktivan i ofanzivan fudbal, ali isto tako je naglasio da je bitno da sve ima smisla i da u konačnici donese rezultat klubu.

"Vasoski je vrlo cijenjen trener u Makedoniji. Bio je vrhunski fudbaler, igrao je u Bundesligi i da nije bilo ozljeda njegova odlična karijera bila bi još bolja. On je jedan od naših najboljih odbrambenih grača u historiji", govori nam Miševski, pa nastavlja:

"Počeo je trenersku karijeru u stručnom štabu Sedloskog u Vardaru. Taj Vardar sa Samsonenkom bio je moćan, igrao grupe Lige Evropa i dominirao makedonskom ligom. Ipak kad je otišao Sergej, otišao i Sedloski, Vasoski je ostao i produžio rad. Bilo je teže ostati na vrhu, ali jednu sezonu Vardar je opet bio dobar, bio lider u prvenstvu koje je prekinuto zbog kovida, što je kasnije Vardaru donijelo tituli. Odlično je radio i u Akademiju Pandev, gde je prezimio na drugom mjestu. Vjeruje u mlade igrače, ekipe su mu taktički sklopljene i radujem se što je otišao izvan Makedonije".

Oglasi

Upitali smo ga i za Daniela Avramovskog, ofanzivnog veznjaka koji je navodno blizu prelaska u redove Sarajeva. Radi se o reprezentativcu koji je sarađivao sa Vasoskim u Vardaru, a u bogatoj karijeri je igrao u Turskoj za Kayserispor, u Sloveniji za Olimpiju, a u Srbiji za Vojvodinu, Crvenu, zvezdu, OFK Beograd...

"Avramovski je kreativni veznjak, koi pokriva više pozicija u timu. Ima zavidnu tehniku, školovan je fudbaler, prošao je sve škole Vardara i reprerezentacije, a bio je i na dva historijska Evropska prvenstva za Makedoniju: U21 u 2016. i EURO 2021. godine. Može biti najkorisniji na poziciji polušpica ili po strani. Nije brz, ali njegove lopte su tačne. Isto tako raspolaže silovitim udarcem".

Koliko se u Makedoniji prati bh. fudbal?

"U Makedoniju se prati bh. fudbal, naročito veliki tradicionalni klubovi. Sarajevo je uvijek nama blisko i zbog Velkoskog, kratko je igrao i Altiparmakovski, a sada dolazi cijeli stručni štab iz Makedonije. Često se uspoređuju lige, mada na nivou organizacije BiH je korak ispred Makedonije".

Generalno, kakvo je stanje kada je u pitanju sport u Makedoniji?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Kod nas je fudbal u usponu, mada organizacija lige i klubova ide teže nego reprezentativni fudbal. Naši tradicionalni klubovi Vardar, Belasica i Pobeda su drugoliogaši i Pelisteru ne idu dobro i zadnji je u Prvoj ligi, pa interes za ligu bez nacionalnih brendova je sve manji i manji. Rukomet je dominantan u Makedoniju, svi su ludi za rukometom, posebno kad igra reprezentacija, ili kad klubovi igraju međunarodne utakmice. Cilj je da i fudbal dođe na taj nivo, mada što se tiče klubova to nije jednostavan proces".

Prema riječima urednika portala Gol.mk, Sarajevo će biti na dobitku sa novim trenerom, a posebno ako dovede Avramovskog, čije kvalitete su, prema njegovim tvrdnjama, neupitne.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Adohordas
Sretno ali bolje mu je da je osto u Makedoniji ovdje ni jedan trener ne moze izdrazati 2 godine na klupi pa tamam da se zove Jose Murinho.
3 0
Malmi_Suomi
Vjerovatno će se ničim izazvan pojaviti na mom Koševu ( ko Torabi) Cristiano ronaldo ***** mali portugakski pa će početi " moralisati" nešto kao u jadnom MUnitedu . Hajmo sad: dislajkkkkkk TOBEJARABI -;))))) hehehehehe
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije