Rahimićev CSKA dočekuje Shakhtar
Elvir Rahimić

Prve utakmice osimne finala Kupa UEFA

Rahimićev CSKA dočekuje Shakhtar

Edmir Škorić

Večeras se igraju prve utakmice osmine finala Kup UEFA, a CSKA našeg Elvira Rahimića u Moskvi dočekuje "neugodni" Shakhtar. Marseille na Veledromu biće domaćin Ajaxu, a u Udinama gostuje  Zenit...

CSKA M. - Shakhtar D. (18:00)

Nama će itekako biti interesantan meč iz Moskve, a na stadionu Luzhniki snage će odmjeriti CSKA te uvijek neugodni ukrajinski Shakthar. Bh. reprezentativac Elvir Rahimić će pomoći svom timu da kao domaćin napravi dobar rezultat, te da sa dosta optimizma otputuju u Donjeck za 14 dana.

Brazilski trener Zico moći će da računa na Aldonina koji se vratio treninzima nakon ozljede, no neće definitivno moći da računa na Ramona koji se nedavno povrijedio u svom stanu. Gosti iz Ukrajine u Moskvi se nalaze još od nedjelje, te se pokušavaju na najbolji mogući način spremit za večerašnji "Sovjetski derbi". Obzirom na rivalitet Rusije i Ukrajine, očekuje se sigurno "rat na terenu", no nadamo se i dobrim partijama i jednih i drugih igrača. Bit će ovo i komšijski okršaj našeg Rahimića i hrvatskih reprezentativaca Srne i Pletikose.

Ekipa CSKA Moskve ima već ovojen ruski Super Kup kada su u finalu savladali Rubin Kazan, ali svakako im je cilj neki veći domet u europskim natjecanjima. Ove dvije ekipe su uspjeli iz natjecnaja izbaciti Engleze, tako je Shakhtar bio koban za Tottenham, dok je CSKA izbacio Aston Villu.

Werder Bremen - St. Etienne (20:30)

Werder Bremen je bez pobjede u Bundesligi već dugih šest utakmica, nalazi se u drugoj polovici bundesligaške tabele i stvari im ne idu na bolje. Ono čime se mogu pohvaliti jest da su izbacili prošlo kolo AC Milan iz natjecanja, no čeka ih još jedna teška prepreka. Naime, večeras u Bremen dolazi ekipa St. Etiennea, no Francuzi imaju problema oko sastava, budući da neće moći računati na Efstatiosa Tavlaridisa koji je suspendovan, kao ni na Bafetimbi Gomija i Ilana zbog povreda.

Obje ekipe će večeras tražiti "ljepše dane" budući da i Werderu i St. Etienneu ne cvjetaju ruže u domaćim prvenstvima. Na Wesser stadionu Werder je protiv Milana igrao 1:1, i svi su bili uvjereni u prolaz "rossonera", no ekipa Thomasa Schaafa je pokazala koliko vrijedi. Na San Siru su uspjeli nadoknaditi gubitak od 0:2, te na kraju rezultatom 2:2 i pravilom da gol u gostima vrjedi više, proći dalje.

Trener gostiju iz Francuske Alain Perrin je svjestan da se suočava sa izazovom te je za klubksu wev stranicu izjavio: "Werder je momčad iz Lige prvaka, koji imaju veliku fizičku prisutnost. Oni znaju kako igrati s loptom uokolo, ali su također atletski s njom. Njihova igra je disciplinirana i precizna. Vrlo je teško pratiti njihov tip igre."

Marseille - Ajax Amsterdam (20:45)

Vratimo li se u 90-e godine shvatićemo kakva je utakmica na pomolu, no nažalost ovo je 2009. godina, Marseille i Ajax nisu ono što su nekad bili, europski giganti. No, svejedno večeras se na Veledromeu sastaju dvije ekipe koje igraju lijep fudbal, a prolaz dalje ćemo znati nakon nešto više od 180 minuta. Doduše, možda neka ekipa večeras riješi pitanje i sa većom prednošću dočeka uzvrat na Amsterdam Areni.

Francuzi su prošlo kolo izbacili jednog od nizozemskih predstavnika, ekipu Twentea, pa trener Ajaxa sa većom dozom zabrinutosti čeka večerašnji susret. Ipak, Twente je izbačen "lutrijom", dakle boljim izvođenjem jedanesteraca igrača Marseillea, baš kao što je i Roma sinoć protiv Arsenala.

Lorik Cana se vraća ekipi Marseillea, a po svemu sudeći meč će propustit najbolji strijelac kluba Bakari Kone te J. Rodrigez. Sa druge strane Van Basten ostaje uskraćen za Kenedija Bakirčoglua, Jana Fertongena, Gabrija i Roba Vialerta, ali se u tim vratilo nekoliko igrača, uključujući i golmana Martina Stekelenburga.

Udinese - Zenit (20:45)

Ekipa Zenita u večerašnju utakmicu ulazi kao prošlogodišnji osvajač Kup UEFA, no "zebre" su svjesne da ta ekipa nije ni blizu one u kojoj su igrali Arshavin, Tymoschuk i drugi.

Udinese je jedini preostali takmičar Italije u ovom natjecanju, pa će i to biti dodatni motiv za "cno-bijele" da večeras naprave dobar rezultat nad ruskim klubom. Trener Pasquale Marino za Eurosport je izjavio kako neće mijenjati sastav, te da će Udinese večeras igrati sa najboljih jedanaest.

To znači da će kapiten Antonio Di Natale krenuti u napad uz kolege iz reprezentacije Fabio Quagliarellu i Simone Pepea. U međuvremenu, u obrani, Christian Zapata, Andrea, Maurizio Domizzi, te Giovanni Pasquale su u poziciji da zatvore prilaz golu Udinesea.

Srpski reprezentativac Aleksandar Luković propušta večerašnji duel sa Zenitom, a u tim gostiju vraća se Anatolij Tymoschuk i Radek Širl nakon suspenzije. Zbog ozljeda gostujući trener ne može računati na Nikolasa Lombertsa i Tomasa Hubočana.

Hamburger - Galatasaray (18:00)

Osvajač Kup UEFA iz 2000. godine koji je tada na jedanesterce u finalu bio bolji od Arsenala, Galatasaray večeras gostuje u Hamburgu gdje ga čeka težak protivnik. HSV ove sezone igra odlično na svom terenu, a hrvatski "Petrol" u napadu će biti najveća opasnost Turcima. Domaći su kompletni, jedino neće moći igrati Guy Demel, dok će turski šampion igrati bez Servera Cetina, Mehmeta Topala, Emrea Gungora i Tobiasa Linderota.

Galatasaray je prije Hamburga igrao sa Bordeauxom, prva utakmica u Francuskoj završila je 0:0, a onda su Turci rezultatom 4:3 bili bolji i prošli dalje. HSV je izbacio NEC Nijmeegen. Sigurno je kako će večeras na stadionu "Nordbank" gosti imati odličnu podršku, budući da u Njemačkoj živi veliki broj Turaka.

Mediji špekuliraju kako bi ova utakmica mogla završiti minimalnom pobjedom HSV-a od 1:0 ili 2:1. Olić (HSV) i Harry Kewell (Galatasaray)  su nosioci u svojim ekipama, te igrači od kojih se najviše očekuje večeras. 

Paris SG - Braga (20:15)

Trener Parižana Paul Le Guen pokušava uvjeriti svoje navijače te medije kako klub ozbiljno razmišlja u visokom dometu u Kup UEFA, ali istovremeno da će se boriti i za visok plasman u domaćem prvenstvu, gdje uistinu, Parizu ove sezone ide odlično.

Braga je nedavno bila bolja od Sportinga u domaćem prvenstvu rezultatom 3:2, no kako je Bayern "razorio" Sporting, pitanje je dali je ta pobjeda bila tako teško dobivena? No, nećemo ovaj put ni o Sportingu ni o Bayernu, jer večeras svoj nastup na "Parku prinčeva" ima Braga koja u zadnjih pet utakmica ima skor od 3:2, dakle tri pobjede i dva poraza. 

Braga je u prošlom krugu izbacila Standard Liege, dok je Paris bio bolji od Wolsfburga našeg Edina Džeke i kapitena bh. reprezentacije Zvjezdana Misimovića. 

Le Guen je za večeras postavio najjači sastav Parisa u ovom trenutku, a timu će definitivno nedostajati mladi Mamadou Sakho koji igra na poziciji štopera. Osim njega Le Guen ne može računati na Grgur Bourillon koji ima problema s leđima  i Loris Arnaud koji je ozlijedio koljeno.

Početni sastav trebao bi da izgleda ovako: Edel; Ceara, Armand, Traore, Camara, Makelele, Chamtome, Rothen, Sessegnon; Luyindula, Kezman.

Kod gostiju sastav bi trebao da izgleda ovako: Eduardo; Pereira, Evaldo, Leone, Frechaut; Aguire, Vandinho, Jorginho, Peixoto; Renteria, Paulo Cesar.

Dinamo Kiev - Metalist Kharkiv (18:00)

I ostaje nam još ukrajinski derbi Dinamo Kiev i Metalist Kharkiv koji se igra večeras od 18:00 sati. Što reći, glede historije i imena ova dva kluba, Dinamo je u velikoj prednosti, no danas je situacija takva da oba kluba imaju pa skoro podjednake šanse da prođu dalje. Stadion Valeri Libanovski će sigurno biti popunjen do posljednjeg mjesta. Badr El Kaddouri i Andriy Nesmachniy zbog suspenzije neće biti u timu Dinama večeras, ali se zato Gusev i Ismael Bangour vraćaju nakon ozljeda.

Sastav bi po svemu sudeći trebao izgledati ovako: Bogush - Betao, Mikhalik, Sablić, Eremenko - Correa, Vukojević - Gusev, Aliyev, Milevskiy-Kravets.

Gostujući trener nema puno problema oko sastava, pa će vjerovatno igrati onih najboljih jedanaest u ekipi Metalista. A to su: Oriainov - Maidana, Obradović, Gueye, Gancarczyk - Slyusar - Valyayev, Edmar, Rykun, Oliynyk - Jaja.

Manchester City - Aalborg (20:45)

Večeras se sastaju još i Manchester City - Aalborg, i vjerujem da ne treba isticati ko je favorit u ovom duelu. Dovoljno je nabrojati samo neka imena koja posjeduje domaći trener Mark Hughes u večerašnjem duelo. Given, Robinho, Richards, Bellamy, Wright-Philliphs, jeli dovoljno?

No, Danci ipak na Eastlands ne idu sa podignutom bijelom zastavom, naprotiv, idu pokušat izborit historijski uspjeh i proći u četvrtfinale ovog natjecanja. Svakako da imaju teškog protivnika u narednih 180 minuta, no danas je fudbal takav da i mali klubovi mogu parirati velikanima.

Nakon večerašnje noći nećemo znati ko će proći u četvrtfinale, no sigurno je da će mnoge stvari biti razriješene i da će neke ekipe težiti ka tome da večeras riješe pitanje ukupnog pobjednika.

 

 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

 

 

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.