Zloglasni vođa kojem sportisti dolaze na noge: Ima carstvo, nikog se ne boji i poštuje samo jednog

Priča o čovjeku koji djeluje neustrašivo

Zloglasni vođa kojem sportisti dolaze na noge: Ima carstvo, nikog se ne boji i poštuje samo jednog

A. Čaušević

Zamislite situaciju u kojoj kupite klub u tada jednoj od najjačih liga svijeta, dodijelite kapitensku traku ekipu svom bratiću i učinite ga fudbalerom. Naš narod bi rekao "para buši gdje burgija neće". Tu frazu potvrđuje i ova priča. 

U današnjem svijetu gdje se sve vrti oko novca je sve moguće, pa učiniti i da vam neke od najvećih svjetskih zvijezda dođu na noge, ponašaju se kao da vas jako cijene i poštuju. Interes je obostran. Bogatašu reklama nekog pozitivca, a sportisti ogromna zarada.

U Čečniji igra fudbaler koji je najviše vremena proveo na klupi ne samo u Rusiji, već i na svijetu. Zove se Khalid Kadyrov, igra u veznom redu i član je Akhmata iz Groznog. Za 10 godina je odigrao 30-ak utakmica, preko 200 mečeva je proveo na klupi.

Fudbal ga uopšte previše i ne zanima, koliko veličanje njegovog amidže, Ramzana Kadyrova, zloglasnog vođe koji posjeduje nevjerovatno bogatstvo, djeluje neustrašivo pred svima i poštuje samo jednu osobu na svijetu - Vladimira Putina, predsjednika Rusije. Usko je povezan sa Putinom, imaju zajednički interes i to je ono što ih povezuje.

Kadirov se otkako je preuzeo vlast u Čečeniji prije 15-ak godina suočio sa raznim optužbama za mučenja, ubistva, silovanja, otmice, progona. Jednom se javno hvalio kako je uspio istrijebiti sve homosekusalce u toj ruskoj pokrajini.

Oglasi

Zapadni na svijet gleda na njega kao na crnu ružu podno Kavkaza s obzirom na njegovo javno zalaganje i promociju ruske vojske pa i samo učešće u agresiji Rusije na Ukrajinu. Ruska novinarka Anna Polyskovskaya koja je ubijena 2006. godine ga je prozvala Staljinom 21. stoljeća.

Pod njegovom komandom se nalazi oko 3.000 vojno spremnih i obućenih mladića. Mnogi od njih su poslani na ratišta u Ukrajinu gdje su položili svoje živote. Ali Kadyrov i ne mari previše za tim pošto je "telepatski povezan" sa Putinom po pitanju ratnih dejstava. 

Kadirov je naslijedio svog oca Akhmahta koji je ubijen postavljanjem bombe na starom stadionu Sultan Bilimchanov. Sada se na tom mjestu nalazi Akhmat Arena i na njemu igra istoimeni ruski premijerligaš. Stadion je otvoren 2011. godine.

Baresi, Boghossian, Figo, Ayala, Vieri, Schillaci, Zamorano, Maradona su samo neki od igrača koji su nastupili za Tim svijeta protiv Tima Kavkaza na otvaranju stadiona. Navodno je Kadirov pokojnom Diegu Maradoni platio tada čak milion eura. Čečeni su dobili taj meč sa 5:2.

Oglasi

Uspio je Kadyrov za osam miliona dolara u Čečeniju dovesti i Brazil za kojeg su igrale zvijezde poput Cafua, Dunge, Ria i drugih igrača. "Bio je to politički i populistički događaj. Osjećao sam se nelagodno tijekom cijele utakmice. Htio sam se sakriti od samog sebe", tada je rekao jedan od Brazilaca.

Čečeni su taj meč dobili sa 6:4, a Kadyrov je zabio dva gola, više nego njegov bratić za cijelu karijeru. 

Who is Ramzan Kadyrov, the fearsome 'Kremlin Dragon' at Putin's command? |  Marca

Prije četiri godine Kadirovu je na noge došao i Mohamed Salah, jedna od najvećih zvijezda današnjice. Egipćanin se tada suočio sa tolikim pritiskom da je razmišljao da više ne igra za Faraone. Sve se to dešavalo pred Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Kadyrov je i veliki ljubitelj borilačkih sportova. Njegov ljubimac je kontroverzni Khamzat Chemiev kojem je čečenski lider i vjenačni kum. Koliko je moćan svjedoče i dešavnja od prije nekoliko dana kada je došlo do obračuna između Čečena i Dagestanaca na UFC događaju.

Mohamed Salah considering quitting Egypt team over Ramzan Kadyrov row -  sources

Chemiev je zakuhao sa Dagestancima, koristile su se i pesnice, a nekoliko sati kasnije svi su sjedili za istim stolom i večerali. Navodno je bio dovoljan jedan poziv Kadirova da se zakopa ratna sjekira.

Najdraža igračka mu je svakako fudbalski klub Akmhat, odnosno nekadašnji Terek gdje je svojevremeno na klupu doveo ni manje ni više nego Ruuda Gullita, proslavljeno igračko ime. Bilo je to prije 10 godina. 

"Moj zadatak je da se brinem o fudbalu, ostalo me ne zanima", kazao je Gullit koji tada za 13 utakmica na klupi uzeo čak tri miliona dolara. 

Top Komentari

Sukedzo
Kome vi dajete prostor na "spirtskom" portalu, postajete sramotni i jadni, puuuuu
11 0
axel42
Čauš, šta ova objava tačno ima sa sportom? Sramota o čemu vi pišete.
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije