Rašić: Presudila je mirna glava

Niko nije razočaran, ni Ivković ni Vranković

Rašić: Presudila je mirna glava

Hrvatska je danas protiv Srbije odigrala najbolju utakmicu na prvenstvu, ali nije uspjela nanijeti poraz Ivkovićevim iazbranicima. Završnica utakmice je bila prava drama, a pobjednika je odlučio Aleksandar Rašić.

Bek Partizana je prvo položio za poravnanje, da bi nekoliko sekundi kasnije pogodio jedno od dva slobodna bacanja i donio pobjedu Srbiji za četvrtfinale. Hrvati baš nemaju sreće sa Srbima, prvo Đorđević 1997. tricom u zadnjoj sekundi donese pobjedu, prije četiri mjeseca Kecman pokvari slavlje Cibone, da bi Rašić danas postao novi junak naših istočnih susjeda.

"U finišu su presudili mirna ruka i mirna glava! Očekivali smo vrlo težak meč, ali nismo uspjeli da spriječimo igru Hrvata "dva na dva". Nismo imali pravo na grešku, na stegnutost je utjecala i važnost meča i rivalstvo sa Hrvatskom, ali sve se dobro završilo. Moramo sada dobro da se odmorimo za četvrtfinale. Povoljna okolnost je što do sljedećeg meča imamo četiri dana pauze", rekao je Rašić nakon utakmice za RTS.

Ivković: Moji igrači su heroji

Zadovoljstvo nije krio ni selektor Srbije Dušan Ivković. Prije početka prvenstva Ivković je rekao kako je očekivan rezultat ove reprezentacije plasman u četvrtfinale, a sve preko toga bi bilo fantastično. Srbija je to ostvarila, a sada ima utakmicu sa Španijom za četiri dana u kojoj će pokušati da se revanšira Furiji za poraz u lanjskom finalu Eurobasketa.

"Takmičarski cilj smo postigli. Nismo zadovoljni sada, ali nije to poenta. Imamo najmlađi tim na Svjetskom prvenstvu, samo je jedan igrač (Kosta Perović) igrao prije na svjetskim prvenstvima. Sada imamo šansu da odigramo još tri utakmice", rekao je ivković, te dodao:

"Utakmica je bila veoma teška, morali smo da igramo svih 40 minuta da bismo pobijedili u posljednjoj sekundi. Nismo zadovoljni sadašnjim rezultatom, ali sam presretan što sa ovako mladim timom imamo priliku da igramo još tri utakmice. Igrali su danas košarku na visokom nivou. Nikada nisam volio da kažem da su moji igrači umorni, ali to se vidjelo danas u izgubljenim loptama i nastupom u prvoj četvrtini. Uspjeli smo da se vratimo zahvaljujući velikoj želji. Čestitam svojim igračima".

Vranković: Igračima ništa ne mogu zamjeriti

Josip Vranković je mlad sjeo na užarenu klupu Hrvatske. Nakon poraza od Srbije Vranković nije imao zamjerki na račun svojih igrača, koje je ponovo pohvalio i za njih rekao da su mladi i da je pred njma velika budućnost. Posebno je pohvalio igru u odbrani, od pojedinaca Marka Tomasa.

"Teško je ovako izgubiti, ali mislim da smo kao momčad pružili maksimum. Tomas je odradio sjajan obrambeni posao. Cilj nam je bio zatvoriti njhove playmakere i četvorke, i to nam je uspjelo. Uz to, igrali smo i sa skraćenom rotacijom", kaže Vranković, koji je danas koristio samo osam igrača. Iako je skočio kod zadnjeg sviranog faula Kusu nad Rašićem, Vranković je, ipak, pohvalio današnje suđenje.

"Ovo je mlada momčad, nije floskula. Ako sad nećemo istrpiti Tomića i Bogdanovića, onda nećemo ni u Litvi imati pravo od njih tražiti određenu reakciju. Ne bježim od toga da smo igrali slabo protiv Brazila, ali to je bila samo jedna utakmica od svih službenih i pripremnih koje smo igrali. I to je dio sazrijevanja ove momčadi. Pokazali smo karakter i izvukli se iz toga. Teško je kad ovako izgubiš utakmicu, ali mislim da nam za utakmicu protiv Srbije na želji i igri nitko nema što zamjeriti", zaključio je Vranković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.