Raspucani Amerikanci pregazili Srbiju za titulu prvaka
Foto: EPA

Uvjerljiva pobjeda u finalu SP-a

Raspucani Amerikanci pregazili Srbiju za titulu prvaka

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država osvojila je titulu prvaka svijeta. Amerikanci su večeras u velikom finalu u Madridu savladali selekciju Srbije rezultatom 129:92.

Na otvaranju utakmice se činilo kako Srbija ima recept za Amerikance. Fantastično su izabranici Saše Đorđevića otvorili meč, potpuno su kontrolisali igru, te su na sredini igre u prvoj dionici imali osam poena prednosti (15:7).

Međutim, uslijedio je revolveraški odgovor Kyrieja Irvinga i Jamesa Hardena. Pored njih pogađali su i svi ostali, a Srbija jednostavno nije imala odgovor na nevjerovatnu šutersku noć Amerikanaca. Nakon prve dionice već je bilo 14 poena prednosti u korist SAD-a, 35:21.

Velika noć Irvinga i Hardena se nastavila i u drugom periodu. Dobra odbrana SAD-a i nevjerovatno brza tranzicija davala je rezultate, pa je prednost rasla iz napada u napad. Na poluvrijeme su Amerikanci otišli sa završenim poslom i prednošću od 26 poena, 67:41.

Nisu se zaustavili ni u trećoj dionici. Košarkaši Srbije su nijemo posmatrali let Amerikanaca po terenu, a prednost je nemilosrdno rasla. Nakon 30 minuta igre bilo je plus 38 u korist SAD-a, 105:67.

Posljednja dionica je samo donosila pitanje s kojom razlikom će se meč završiti. Počela je i Srbija pogađati neke otvorene šuteve što im večeras nije išlo od ruke, ali su Amerikanci na svaki poen uzvraćali. Na kraju su Amerikanci stigli do uvjerljive pobjede i odbrane naslova najbolje reprezentacije svijeta. 

Fantastični Kyrie Irving je predvodio SAD sa 26 poena, a pogodio je šest trojki iz šest pokušaja, James Harden je dodao 23, dok su kod Srbije Nikola Kalinić i Nemanja Bjelica ubacili po 18.

Svjetsko prvenstvo, finale:

SAD - Srbija 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25)

SAD: Curry 10, Thompson 12, Rose, Faried 12, Gay 11, DeRozan 10, Irving 26, Plumlee 1, Cousins 1, Harden 23, Davis 7, Drummond 6.

Srbija: Teodosić 10, Simonović, Jović 6, Bogdanović 15, Bjelica 18, Marković 3, Kalinić 18, Birčević, Krstić 4, Raduljica 9, Katić 2, Štimac 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.