Real i Barcelona dužni više od milijardu eura

Mnogima u Španiji prijeti bankrot

Real i Barcelona dužni više od milijardu eura

Dok španski velikani troše enormne svote novca na pojačanja i plate igrača, dugovi im se gomilaju i sada iznose preko milijardu eura.

Prema najnovnijim podacima ekonomskih analitičara, Real Madrid ima dugovanja u iznosu od čak 589 miliona eura, dok je Barcelona nešto malo manje zadužena, sa 578 miliona eura dugovanja.

 

"Dok se Barcelona i Real bore za naslov prvaka, malo se ko bavi time da su klubovi na rubu bankrota", navodi se u ekonomskoj analizi poslovanja španskih klubova.

 

"Oba velikana španskog fudbala u dobroj mjeri zavise o španskoj ekonomiji, a ona je u veoma lošem stanju. Klubovi se što prije moraju prestati ponašati kao pijani milijarderi ili će bankrotirati", dodaje se.

 

Atletico Madrid dužan je 514 miliona eura, a Valencija 382. Kompletna dugovanja svih 20 klubova u španskoj Primeri iznose oko četiri milijarde eura.

Potražite više informacija na temu La Liga:

 

Kako smatraju ekonomisti, do kraja ove godine čak šest španskih klubova bi moglo poći stopama Glasgow Rangersa i bankrotirati. Najugroženiji su Rayo Vallecano, Racing Santander, Betis, Zaragoza, Granada i Mallorca. U najboljoj finansijskoj situaciji su Malaga i Athletic Bilbao, prvi zbog bogatih vlasnika, a drugi zbog činjenice da ne troše novac na skupa pojačanja.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.