Regionalna liga bi koristila svima
Ivica Osim dobro zna šta koči razvoj našeg nogometa

Ivica Osim u intervjuu za Sportski žurnal

Regionalna liga bi koristila svima

U intervjuu koji je dao za beogradski Sportski žurnal legenda našeg nogometa Ivica Osim je istakao da bi formiranje regionalne lige na prostoru bivše Jugoslavije donijelo višestruku korist svim klubovima i savezima, a posebno igračima s prostora nekadašnje zajedničke države.

"Po potencijalu koji posjeduju, fudbaleri u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, siguran sam, spadaju u sam evropskih vrh. Ubijeđen sam da bi zajednička liga donijela mnogo koristi svima. Užasno mi smeta kako se narodom na našim prostorima toliko dugo manipulisalo. Upravo su ove kvalifikacije za SP pokazale koliko se dobar fudbal igrao u nekadašnjoj Jugoslaviji", rekao je Osim u intervjuu Sportskom žurnalu.

Kao primjer stalnog napretka Ivica Osim je naveo primjer košarkaške i vaterpolo regionalne lige, jer reprezentacije koje imaju igrače u tim ligama ostvaruju sjajne rezultate.

"Od lige bi i klubovi mnogo više zarađivali prilikom prodaje igrača u inostrane klubove. Radio sam dugo napolju i znam mnogo trenera koji kažu da je nekadašnja Jugoslavija rasadnik talenata. U takvu ligu bi ulagali i razni biznismeni u svim zemljama bivše SFRJ. Vjerujem da bi, za neko vrijeme, i UEFA prvaku te lige dala mjesto u Ligi šampiona", istakao je Ivica Osim.

Naravno, ono što znamo svi, zna i legendarni Štraus sa Grbavice. Najveću prepreku takvoj ligi u ovom trenutku stvara bezbjednosna situacija.

"Na Balkanu se, nažalost, godinama mnogo ulagalo u nasilje i nesreću. Previše je onih koji su podržavali ratove, destruktivaca koji su zarađivali na tuđoj bijedi i nesreći. Mislim da je vrijeme tih ljudi, koji su tada dijelili ljude po vjerskoj i nacionalnoj, a sada po navijačkoj osnovi, prošlo. Dosta je bilo nasilja i gluposti", rekao je gospodin Osim.

Jedan od najvećih problema koji koči razvoj klubova na prostoru bivše Jugoslavije svakako je i vlasnička struktura klubova, jer se ne zna ko pije a ko plaća.

"Mora da se zna ko je gazda i koliko novca daje za klub. Bez čistih računa, nema napretka. Bugari i Rumuni su u tome napravili korak naprijed i rezultat se vidi. Skoro svake godine neko od njihovih prvaka igra u Ligi šampiona. Kada bi se to regulisalo, uz formiranje jedinstvene lige, fudbal na ovim prostorima bi procvjetao", rekao je na kraju razgovora za beogradski list Ivica Osim.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.