Regionalna liga ili pretkola pretkola

Za i protiv regionalnog takmičenja

Regionalna liga ili pretkola pretkola

Regionalna fudbalska liga na prostoru nekadašnje Jugoslavije ovih je dana veoma aktuelna tema u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Fudbal je na ovim prostorima praktično na samrti, pritisnut sve većom ulogom novca u ovom sportu. Možda jedini spas posrnulim klubovima leži u formiranju jakog, regionalnog takmičenja, kroz koji bi domaći klubovi mogli profitirati.

Nesumnjivo je da bi ovdašnji klubovi mnogo lakše punili stadione, pa samim tim i klupske kase, kada bi na tim stadionima dolazile ekipe poput Partizana, Hajduka, Dinama, Crvene zvezde, Olimpije, Vardara... Naravno, interes sponzora bi postao daleko veći i fudbal bi na ovim prostorima konačno mogao krenuti prema gore.

Međutim, formiranje jednog ovakvog takmičenja sve je samo ne lagano.

Sigurnost na stadionima


Jedna od brojnih prepreka regionalnoj fudbalskoj ligi svakako je sigurnost. Ne treba posebno napominjati kakva bi atmosfera vladala recimo u Beogradu kada bi tamo gostovali klubovi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i obratno. S obzirom na nedavni rat na ovim prostorima, tenzije su i dalje veoma velike. Ipak, regionalna košarkaška NLB liga pravi je pokazatelj kako se preko svega može preći. Istina je da su fudbalski i košarkaški navijači dva različita svijeta, ali bi se uz dodatne mjere sigurnosti i pravu volju i želju, problem sigurnosti dao staviti pod kontrolu.

Sigurnost, međutim, nije najveći problem s kojim bi se mogla suočiti regionalna liga. Što se Bosne i Hercegovine tiče, najveći problem bi bio koji bi to klubovi mogli nastupati u regionalnom takmičenju i po kojoj osnovi bi se našli tamo. Željezničar, Sarajevo, Borac, Velež, Sloboda, Čelik, Zrinjski, Široki... sigurno je da bi svi polagali pravo na regionalno takmičenje, a mjesta se za sve sigurno ne bi moglo naći.

Šta sa nacionalnim takmičenjima


Dalje, u slučaju formiranje regionalen lige, šta bi bilo sa nacionalnim takmičenjima. S obzirom na kvalitet Premijer fudbalske lige Bosne i Hercegovine malo je vjerovatno da bi ona nekom previše nedostajala, ali bi u svakom slučaju morala i dalje egzistirati. Možda bi se mogao napraviti koncept po kojem bi najbolje plasirane ekipe nacionalnih takmičenja izborile učešće u regionalnoj ligi, kao što je to slučaj u NLB-u.

Bilo kako bilo, regionalno takmičenje sjajna je ideja, ali za njeno sprovođenje u djelo potrebno je mnogo rada, ali i odricanja. U protivnom, ne preostaje nam ništa druge nego da uspjehe naših klubova mjerimo u "pretkolima pretkola".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti