Regionalna liga još je uvijek nerealna

Dajemo riječ: Emir Delić

Regionalna liga još je uvijek nerealna

Ideja o Regionalnoj ligi postoji već nekih desetak, dvanaest godina.

Na neki način su je pokrenuli čelni ljudi Partizana (Nenad Bjeković), Dinama (Zdravko Mamić) i Željezničara (Nijaz Brković). Na prvu je sve izgledalo jako lijepo: nekadašnja yugo liga je bila jedna od najkvalitetnijih u Evropi, igrači su odlazili u velike klubove, igrale su se jake utakmice, pored klubova iz tzv ''velike četvorke'' bile su interesantne i utakmice Željezničara, Sarajeva, Veleža, Rijeke, Vojvodine, Vardara, Budućnosti.

Nostalgija, to je ta riječ, sjećanje na neka vremena kada se igrao bolji nogomet i kada su klubovi sa ovih prostora bili konkurentni u Evropi, a tribine na stadionima pune. Neki dokazani autoriteti regionalnog nogometa, dali su pozitivno mišljenje o ligi (Ivica Osim, Zdravko Mamić, Dragan Džajić) ali je bilo i negativnih stavova (Dejan Savičević, Vlatko Marković, Faruk Hadžibegić).

''Nakon prvih ''probnih balona'', svi su se okrenuli prema - Uefi. Čekao se bilo kakav signal iz Nyona, ali Uefa se nikada nije jasno odredila, jer u principu, nije ni imala povod da se oglasi. Naime, nikada nije ni postojao jasan prijedlog o regionalnoj ligi. Sve se, ipak, zavrsavalo na sporadičnim izjavama, ličnim stavovima nekih zanesenjaka, bez ikakvih konkretnih prijedloga.

Smatram da regionalna liga u nogometu još uvijek nije realna, a pitanje je da li će ikada i biti. Zašto? Nogomet jeste najpopularniji sport na ovim prostorima, i upravo zato se i ne može porediti sa drugim sportovima (košarkom, rukometom...) koji imaju slično takmičenje. Kako svaka priča počinje i završava s novcem, tako i u ovom slučaju treba vidjeti ko bi finansirao regionalnu ligu?

Koje bi države dale klubove učesnike, da li je to samo šest bivših jugoslovenskih republika? Kako bi se igrale utakmice? Šta bi bilo sa domaćim prvenstvima i ono najbitnije: Kako bi se ostvarivao plasman u evropska klupska takmičenja. Posljednjih mjeseci su učestali neredi na stadionima, nacionalistički ispadi su vrlo česti, rasizam, što je nekada bila nepoznanica, ovladao je i ovim prostorima.

Da li bi navijači mogli da putuju i bodre svoje klubove? Teško, jer kako bi se mogla garantovati sigurnost navijačima Partizana ili Zvezde u Zagrebu ili Sarajevu ili navijačima Dinama, Hajduka ili Sarajeva u Beogradu. Ovo što se sada dešava na stadionima u regiji, nimalo ne obećava. Može se reći da su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti. Stanje, kako stvari stoje, može biti samo gore, jer se goruća pitanja ne rješavaju.

Žudnja za nekim davnim vremenima, ipak, nije dovoljan razlog da se organizira jedno tako osjetljivo takmičenje kao što je regionalna liga u nogometu. Na ovim prostorima se generalno igra loš nogomet, stadioni su poluprazni, nogometaši ne primaju platu, uz to su i navijači postali veliki problem, ali ima i druga stvar - nešto što je nekada bilo dobro, ne mora značiti da može opet biti uspješno. Ili ona, ''protekla voda mlin ne tjera''.

(Piše: Emir Delić, Al Jazeera Balkans)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti