Regionalna liga sve bliže

UEFA dala načelni pristanak

Regionalna liga sve bliže

Prijestolnica Slovenije Ljubljana proteklih je nekoliko dana bila mjesto sastanka čelnika nacionalnih fudbalskih saveza šest država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Tema sastanka je, između ostalog, bila i mogućnost formiranja regionalnog fudbalskog takmičenja. Iz UEFA je stigao signal kako krovna evropska fudbalska federacije načelno nema ništa protiv nove regionalne lige.

Međutim, čini se kako su stvari po tom pitanju i dalje na dugom štapu.

"Dotakli smo se i regionalne lige, ali ništa nismo dogovarali. To je bio neformalan razgovor. Predstavnici Uefe nemaju ništa protiv osnivanja takve lige, međutim, potreban je konsenzus klubova. U principu, provjerili smo jedni kod drugih ima li jedinstva po tom pitanju", kazao je generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković za beogradski Sportski žurnal.

Čelnici većih fudbalskih klubova iz regiona, pogotovo zagrebačkog Dinama i beogradskih Partizana i Crvene zvezde, zagovornici su ideje o formiranju regionalnog takmičenja, prvenstveno zbog dizanja zanimljivosti i kvalitete fudbala na ovim prostorima.

Regionalno fudbalsko takmičenje vjerovatno je jedini spas fudbalu u "malim" država, kakva je Bosna i Hercegovine. Međutim, s druge strane, zbog toga bi trpila nacionalna takmičenja. Ipak, uzevši u obzir da su nacionalna fudbalska takmičenja u regionu svakako na vrlo niskim granama, onda se i ne bi mnogo izgubilo. A šta bi se dobilo?

Pa, klubovi iz Bosne i Hercegovine, u slučaju formiranja takve lige, dobili bi tokom sezone desetak jakih i zanimljivih utakmica, koje bi bile pravi mamac kako za gledaoce, tako i za sponzore. Samim tim umnogome bi se digla kvaliteta fudbala, ali i finansijski proračuni klubova. Nacionalne lige, kakva je bh. Premijer liga, jednostavno su neodržive kao ovakve jer ne otvaraju ama baš nikakvu mogućnost napretka klubovima.

Iz tog razloga, nije daleko dan kada će se još neki bh. klubovi naći u situaciji u kojoj se ovih dana nalazi Modriča, da zbog nedostatka novca budu na pragu gašenja. Nešto se treba pod hitno mijenjati, a regionalno takmičenje čini se kao najrealnija opcija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti