Igrači Hrvatske neće klečati pred početak utakmica na Euru

To su već demonstrirali protiv Belgije

Igrači Hrvatske neće klečati pred početak utakmica na Euru

E. Čaušević

Igrači Hrvatske našli su se u centru pažnje nakon prijateljske utakmice protiv Belgije jer su odbili klečati na koljenima pred početak meča.

Već duže od godinu dana traje protest zbog lošeg statusa tamnoputnih ljudi u svijetu i sve više rasističkih ispada širom planete.

Klubovi, većinom u Engleskoj, su poštovali odluku svojih igrača da kleknu pred svaki meč u znak podrške ovom protestu, a pojedine reprezentacije će to učiniti i na Evropskom prvenstvu.

Međutim, reprezentacija Hrvatske odlučila je da neće biti dio ove ekipe, te da igrači njihove selekcije neće klečati na koljenima pred početak utakmice.

Očekuje se da će većina reprezentacija na Euru donijeti istu odluku, a trenutno jedini koji su potvrdili ovakav vid protesta su igrači Engleske i Belgije.

Mnogi tvrde da je ovakav vid protesta protiv rasizma izgubio onaj prvobitni smisao, te da se i to sada koristi u političke svrhe.

Nedavno su navijači reprezentacije Engleske zviždali svojim igračima što kleče na koljenima, te su poručili da ne trebaju biti dio političke igre jer je pokret "Black Lives Matters" odavno izgubio onaj svoj pravi smisao.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Iz reprezentacije Hrvatske su jednostavno poručili da neće raditi ništa mimo protokola UEFA-e, a u njemu se ne nalazi odluka da igrači moraju kleknuti na koljena pred utakmicu.

Hrvatska svoj put na Evropskom prvenstvu počinje upravo utakmicom protiv Engleske. Meč se igra u nedjelju sa počekom u 15 sati na Wembleyju.

Top Komentari

Realist
Tako je i ne treba podržati američke gluposti
11 2
Dena33
Fašisti
2 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi