Repuh: Sarajevo je najveći, najdraži i najbolji klub za mene
Foto: fksarajevo.ba

Legendarni igrač Sarajeva poručuje

Repuh: Sarajevo je najveći, najdraži i najbolji klub za mene

Edmir Škorić

Senad Repuh, proslavljeni fudbaler Sarajeva, danas je pomoćnik Mehmedu Janjošu u stručnom štabu.

Na početku razgovora sa pomoćnim trenerom za službenu stranicu FK Sarajevo, Repuh je odgovorio na to kako se ponovo osjeća u klubu.

“Nikada nisam ni bio daleko od FK Sarajevo. Da li kao navijač, igrač ili trener, uvijek sam bio tu u svom voljenom klubu, ali mogu reći da se sada osjećam presretno. Velika je odgovornost biti u stručnom štabu FK Sarajevo. Jednostavno, Sarajevo je meni dalo ime i prezime i status u ovom gradu, pored mojih roditelja i svakako da je ostvarenje mojih snova, što kao trener mogu raditi u svom klubu. Nadam se da će to dugo trajati.”

Kako komentarišete učinak na terenu u ovoj polusezonu, otkad ste vi zajedno sa Janjošem i Švrakićem u stručnom štabu?

“Možemo biti zadovoljni sigurno učinjenim, obzirom na period u kojem smo pristupili poslu. Nismo imali dovoljno velik uvodi u ekipu i mogu reći da smo reprezentativne pauze u prvenstvu jako dobro iskoristili i na kraju, kada sumiramo učinjeno, možemo biti zadovoljno. Prostora za napredak ima, što je dobro i u narednim period to želimo iskoristiti.”

Evidetntno da je ekipa znatno bolje fizičiki pripremljena u posljendnih par utakmica. Sigurno ste puno energije potrošili na taj dio.

“Pauze u prvenstvu smo iskoristili na najbolji mogući način. Tempirali smo formu, a rezultati nisu izostali.  Veseli nas što su igrači od prve do posljednje minute na utakmicama “prodisali” punim plućima, ostavljali srce na terenu i pokazali ispravan pristup, koji treba biti prisutan u FK Sarajevo.”

Koliko vam znači podrška navijača u ovom period?

“Fudbal se igra zbog navijača. Svaki igrač, koji izađe na teren, vjerujem da želi vidjeti ispunjene tribine i osjetiti podršku navijača. Najljepše je igrati pred koševskom publikom i svaki podrška godi. Iskreno, dok sam bio aktivan igrač, meni su i negativni komentari odgovarali, obzirom da je to pokazatelj da je navijačima stalo, da su došli tu zbog tebe, a zapitao bih se kada bi šutili, bez obzira na stanje na terenu. Podrška navijača nam je vjetar u leđa i puno nam znači.”

Koliko vremena provodite zajedno sa kolegama iz stručnom štabu u analizi svega što je bilo i pripremama onoga što dolazi?

“Evo, sada dok razgovaramo, telefon mi upravo zvoni, Čala zove… (kroz smijeh). Puno vremena provodimo u pripremi treninga, budućih protivnika, mnogo analiziramo, kako ono što je urađeno, te određujemo smjernice za poboljšanje naše igre. Posvećeni smo poslum, jako skoncentrisani i nastojimo poboljšati sve segmente naše igre.”

Da li je očit prijateljski odnos među vama, ali i prema igračima ključ uspjeha?

“Možda tako izgleda, ali prije svega smatram da su igrači osjetili naš profesionalan odnos, pošten, jer ako je profesionalan, samo može biti pošten. Sigurno i mi pravimo greške, a mogu reći da prijateljski odnos ostavljamo po strani, za druženja, a samo profesionalan odnos i predanost radu donosi rezultate.”

Kako gledate na mlađe igrače u FK Sarajevo, obzirom na vase višegodišnje iskustvo... Da li imate brigu za budućnost?

“Prošao sam put iz omladinskih kategorija do prvog tima. Dugujem veliku zahvalnost našim legendama, bivšim trenerima Prodanoviću, Rajkoviću, Fazlagiću i mogu reći za razliku od mog vremena, sada Sarajevo drugačije funkcioniše. Danas imamo Akademiju, koja je na dobrom putu, ali treba vremena da se razviju mladi igrači. Dobro je što imamo već nekoliko talenata koji su u Evropi primjećeni i sve je na njima. Sa mladim igračima treba biti strpljen i oprezan, da se ne bi izgubili, jer smo tako mnoge igrače do sada znali izgubiti. Ako se ovako nastavi uz pravilan i sistematski rad, ne bi trebali brinuti za budućnost.”

Najbolja odbrana lige, drugi najbolji napad, kako ste zadovoljni stastitičkim podacima?

“Zadovoljni jesmo kada to sagledamo, ali se nikako ne damo zavarati statistikom. Ona može biti lažna slika realnog stanja. Nama je cilj da podignemo igru u svakom dijelu terena na viši nivo.”

U kojem segment želite razviti igru FK Sarajevo u 2017. godini?

“Ono što je pozitivno u našoj ekipi, jeste da i pored zadovoljavjućeg stanja, možemo podići nivo igre na jednu višu razinu u svim segmentima. Prvenstvno jako brzo počinje, puno je posla pred nama. Ne želimo igračima stvoriti pritisak i komplikacije. Ovaj period ćemo iskoristiti da u svakom segmentu poboljšamo našu igru, kako ofanzivno, tako i defanzivno, a sigurno je da defanzivni prekidi predstavljaju problem, obzirom da smo nekoliko golova primili iz prekida.”

Minimalan cilj je Evropa, smatrate li da je on dostižan?

“Da ne smatram da možemo. ne bih bio ovdje. Evropa je uvijek cilj FK Sarajevo, a Sarajevo je najveći klub u Premijer ligi BiH istinski brend bh. fudbala. Svjesni smo odgovornosti, Evropa nam je primarni cilj, nadam se da ćemo nastaviti ovim ritmom, kojeg smo započeli. Naravno, bilo bi najlješse ostvariti izlazak u Evropu osvajanjem trofeja, ali ne treba biti gladan. Međutim, naš problem jeste što smo gladni (…kroz smijeh), kao profesionalci, imamo sportske ambije i držimo se toga.”

Šta FK Sarajevo čini posebnim klubom za vas?

“Sve. Teško ja mogu biti objektivan kada je FK Sarajevo u pitanju, vrlo sam subjektivan. Uprava, navijači, organizacija kluba, sve je na visokom nivou i govori o kakvom je klubu riječ. Sarajevo je za mene jedeni klub, uvijek je bio i tako će ostati. Najdraži. Najveći. Najbolji.”

Kako planirate iskoristiti zimsku pauzu?

 “Za nas odmora nema. Rad tek slijedi. Analiziramo učinjeno, obavljamo veliki broj razgovora. Mnogo je posla pred nama. Želimo sa naše strane uraditi sve potrebno, za dobre pripreme. Također, želimo igrački kadar pojačati sa ciljanim pojačanjima. Nadam se da ćemo predstojeći period dobro odraditi.”

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi