Revolucija iz Atletico Madrida: Kako funkcionišu svi uzrasti kluba
Nivo na kojem je Atletico Madrid i kako radi njihov omladinski pogon mi ćemo dostići za dvjesto-tristo godina

Svojevrsni svemirski brod

Revolucija iz Atletico Madrida: Kako funkcionišu svi uzrasti kluba

Prije dvije sezone Atletico Madrid stvorio je Odjel za analizu koji prati rad svih svojih ekipa u Akademiji. Ovo je bio suštinski segment odlučne posvećenosti integrisanju video analize kao izvora koji bi pomogao Jorgandžijama da poboljšaju svoje performanse, u svim uzrastima. 

Jose Luis Sanchez Vera, šef Odjela, pojasnio je kako su struktuirani i kakva je njihova filozofija. Svi timovi Atletico Madrida rade u sinergiji. Međutim, prvi tim i Akademija imaju nešto drugačije ciljeve.

"Odnos između svih analitičara u našem klubu je odličan, a komunikacija je konstantna sa tri analitičara koji rade za prvi tim", objašnjava Sanchez Vera.

U Akademiji analiza odgovara jedinstvenoj filozofijiji kluba. Ovo je dio brenda Atletico Madrida. U prvom timu, analitičari su dijelom trenerskog osoblja. U svakom slučaju, i prvi tim i Akademija koriste softver Nacsport za svoje video analize.

Analitičari prvog tima imaju Elite & Pro Plus licence, a analitičko odjeljenje Akademije računa na značajan paket uključujući Elite, Basic Plus i Tag & go licence.

Porijeklo

Nacsport je pre tri godine "sleteo" u Atletico Madrid. Nekadašnji analitičar performansi prvog tima počeo je u to vrijeme koristiti Elite licencu. Iste godine, Jose Luis Sanchez je takođe radio paralelnu analizu sa ovim softverom za ekipu U19. Rezultati su bili nevjerovatni! Juniori su postali su šampioni okruga Madrid i osvojili španski Kup kralja.

Sljedeće sezone, Atletico Madrid odlučio je oformiti Odjel za analizu za sve svoje ekipe u Akademiji.

"Klub je uložio mnogo novca da nam pruži osoblje, resurse, objekte i usluge. Uprkos našoj novijoj historiji, naš glavni cilj je da postanemo jedno od tri najvažnija analitička odjeljenja u svijetu.", priča Jose Luis.

Sezona 2016/17. predstavljala je službeni početak Odjela za analizu Atletico Madrida. Svi treneri i analitičari performansi počeli su koristiti isti softver.

Struktura i organizacija

Odjel za analizu pokriva sve analitičke potrebe u cijeloj Akademiji. Struktura je sačinjena za različite timove i faze razvoja: visoke performanse, formaciju, ženski tim i internacionalne programe.

Trenutno postoji deset analitičara. Analitičari Atletico Madrida B (David Delgado), U19 (Igor Asenjo) i ženskog tima (Javier Aguado) imaju puno radno vrijeme. Ostala četiri analitičara određena su za različite dobne uzraste: U18 i U17 (Santiago Azurmendi), U16 i U15 timovi (Fernando Álvarez), ekipe U14 i U13 (Javier Aguirre) i konačno još jedan za ekipe U12 do U9 (Ignacio Cabezón) .

Pored ovoga, postoje još dva analitičara (Miguel Ángel Muñoz i Saúl Gómez) koji koriste Dart 360-a da bi dublje analizirali akademce sa izvanrednim vještinama.

Kako izgleda radna sedmica na Akademiji

"Analiza rada u Akademiji zasniva se na individualnim i timskim modelima", priča Jose Luis.

"Deset dana prije bilo kojeg meča, naši analitičari predaju svojim odgovarajućim trenerima pismeni izvještaj sa informacijama koje bi trenerima pomogle u pripremi operativne strategije za sljedeću sedmicu. Želimo da naši analitičari performansi pruže trenerima ključne informacije koje bi mogle promijeniti način specifičnog treninga za određeni meč."

Analitičari performansi putuju sa svojim odgovarajućim timovima kada oni igraju. Važno je naglasiti da su u potpunosti uključeni u trenersko osoblje. Na gostujućim utakmicama analizu rade uživo.

U ponedjeljak treneri i pomoćnici zajedno sa analitičarom pripremaju prezentaciju igračima. Na prvom treningu oni ispravljaju greške ili potkrepljuju taktičke koncepte iz posljednje utakmice.

Utorak je slobodan dan za igrače, tako da trenersko osoblje koristi ovaj dan da definiše strategije i ciljeve koje će pokušati postići tokom sedmice. Prezentacije kombinuju informacije iz izvještaja predstavljenog prije deset dana i posljednjih klipova za meč. U petak ciklus počinje ponovo.

U razvojnim godinama treneri se fokusiraju se na vrstu treninga, a ne na utakmice.

"Imamo striktan plan analize za svaku sedmicu. Koje vrste vježbi treba da kontrolišemo kod pojedinačnih igrača.

"Cilj je da se naši igrači razviju u svim segmentima. Kontrolišemo i analiziramo sve treninge i imamo jasan plan na šta treba da se usredsredimo kod svakog pojedinačnog igrača", zaključuje Jose Luis i na kraju ilustruje metodologiju rada Odjela za analizu:

"Želimo da naši analitičari prate utakmice kako bi dobili informacije, a ne samo da bi imali video-zapis. Mislimo da je naš rad važan ako se naše znanje primjeni tokom utakmice, ukoliko preformulišemo ciljeve koliko je to neophodno, a sve s ciljem poboljšanja performansi igrača kako u ekipi, tako i pojedinačno."

Iako nisu davno krenuli u revoluciju, u Odjelu za analizu su zaista zadovoljni trenutnim rezultatima i radom.

"Svi smo dio istog motora i svi zajedno radimo na postizanju istih ciljeva", riječi su Jose Luisa Sancheza Vere.

Danas će takvima na megdan ekipa koja nema čestita dva terena za trening. Ma hajte, molim vas...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

mrgud
Mozda i nemamo dva cestita terena, ali opet imamo vise nego neki koji ne zadovoljavaju ni te uslove. I da, danas idemo na megdan ovakvom Ateticu, a gdje vi idete danas????
11 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi