Rezultat nije bitan, ali igra obeshrabruje

"Bolan poraz" u kvalifikacijama za EP

Rezultat nije bitan, ali igra obeshrabruje

Adnan Beganović, foto: Branimir Prijak

U okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj naše mlade rukometašice i danas su doživjele "bolan" poraz. Reprezentacija Srbije očitala je našim djevojkama pravu lekciju iz rukometa. 

Početak utakmice nije nagovještavao katastrofu. Naša reprezentacija je povela sa 4:2 i činilo se u tim trenucima da ćemo barem pružiti dostojan otpor favoriziranoj Srbiji. Međutim, kasnije se ispostavilo da je ovo vodstvo sa početka utakmice bilo samo kratkotrajni bljesak.

Od 13. minute susreta na parketu je postojala samo reprezentacija Srbije. Sjajnom igrom, posebno u odbrani, Srbijanke su stvarale iz minuta u minut sve veću prednost, pa konačan rezultat i jeste pravo mjerilo snaga na terenu. Veoma bitno je istaći sjajnu golmanicu Anicu Gudelj koja je i danas bila najbolja karika našeg tima, te jedina opravdala ukazano povjerenje.

Porazi naše reprezentacije od Crne Gore i Srbije i nisu toliko bolni, koliko je bolna igra i spoznaja da je naš ženski rukomet svakim danom na sve nižim granama. Rukometni savez Bosne i Hercegovine je kao nikad do sada pružio veliku pažnju ženskoj juniorskoj selekciji, obezbjedio optimalne uslove za pripreme, ali igre koje su prikazana nikako nas ne mogu ohrabriti. Za nadati se da naša krovna rukometna kuća neće stati na ovome i da će u narednom periodu mlade generacije rukometašica imati čime da nas obraduju.

BiH – Srbija 15:29 (7:14)
Dvorana Ramiz Salčin – Mojmilo. Gledaoca 200. Sudije: Dalibor Jurinović i Marko Mrvica (oba Hrvatska).
Sedmerci: BiH 5 (5), Srbija 3 (2).
Isključenja: BiH 6 minuta, Srbija 8 minuta.
BiH: Zorlak, Halebić 1, Zovko 3, Bokarić, Malanović, Mikulić 1, Tomić 2, Marić 4, Gabela 2, Gudelj, Marić Ivana, Tolić 1, Glibić, Rašidović 1.
Selektor: Rade Unčanin.
Srbija: Zunić, Vujković, Rabata, Cvijić 4, Pajić 1, Oljača, Radojčić 5, Georgijev, Bikolić 5, Živković 7, Trifunović 1, Obradović, Tomanić, Radojević 6.
Selektor: Duško Milić.
Činjenica je da se u premierligaškim klubovima skoro nikako ne poklanja pažnja mlađim uzrastima, a podatak da se prvenstva u ovim dobnim kategorijama održavaju turnirski je alarmantan, jer mlade djevojke samo uz najmanje 20 utakmica godišnje mogu napredovati, a u ovaknom sistemu takmičenja o 20 utakmica se može samo sanjati.

U svakom slučaju veliki je pomak i okupljanje te takmičenje u ovim kvalifikacijama, ali mi možemo i moramo bolje.


Crna Gora bolja od Islanda

U drugom susretu danas je Crna Gora pobjedila island (22:19) te tako već nakon dva odigrana kola zajedno sa Srbijom obezbjedila nastup na Evropskom prvenstvu.

Sutra se u utakmica bez rezultatskog značaja sastaju BiH i Island, te Srbija i Crna Gora.


 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.