Rezultat zadovoljavajući, uzimajući stanje u i oko Čelika

Analiza polusezone kluba sa Bilinog polja

Rezultat zadovoljavajući, uzimajući stanje u i oko Čelika

Dino Kurbegović

Nogometaši Čelika nakon 18.kola u BHT Premijer ligi nalaze se na sedmoj poziciji s 28 osvojenih bodova. 

Prije početka sezone rukovodstvo kluba na čelu sa Senadom Sarajlićem najavila je pohod na vrh tabele, obrazložavajući to što su zadržali kostur ekipe. Istina klub je produžio ugovore s Adilovićem, Jusićem, Kojićem, Kazazićem, Bajraktarevićem, Selimovićem i Karićem.

Međutim, za visok plasman potrebno je imati 20-tak kvalitetnih igrača, a Zeničani su polusezonu pretežno igrali s 14 istih igrača, koji su i iznijeli najveći teret prvog dijela sezone. Od pojačanja koja su ljetos došla u klub, samo je Benjamin Čolić opravdao očekivanja i postao standardan prvotimac, ostali su malo ili nikako igrali što dovoljno govori da klub nije doveo pojačanja, nego igrače koji će popuniti roster.

Zeničani su u 18 kola ostvarili osam pobjeda, četiri remija, te šest poraza uz gol razliku plus tri (24:21). Kada su u pitanju utakmice na Bilinom polju, u devet odigranih utakmica crno-crveni su ostvarili sedam pobjeda, te dva remija uz gol razliku (15:4), po čemu su treća ekipa u ligi. Međutim za razliku od prošle sezone, problem su postale igre na gostujućim terenima. Zeničani su u devet gostujućih utakmica upisali jednu pobjedu, dva remija i šest poraza uz gol razliku (9:17).

Kada su u pitanju nastupi igrača, samo 14 igrača je nastupilo u više od 10 utakmica u prvom dijelu sezone. Jedini igrač koji je crno-crveni dres oblačio 18 puta u 18 kola jeste kapiten i golman Adi Adilović. Benjamin Čolić ima 17 nastupa, a 16 puta dres Čelika su oblačili Dedić, Karić, Kojić, Bajraktarević,  Bureković, Popović i Hećo.

Kada je u pitanju učinak pojačanja u ljetnom prelaznom roku Čelik je angažovao sedam novih igrača.

- Benjamin Čolić: 17 utakmica, tri gola i dvije asistencije

- Sead Bučan: šest utakmica,

- Igor Radovanović: dvije utakmice,

- Stipe Barać: pet utakmica

- Goran Popović:11 utakmica,

- Nedim Oglečevac: bez nastupa,

- Dženis Huseinspahić: dvije utakmice

U prvih 14 kola ekipu u je s klupe predvodio Boris Pavić, koji se zbog neslaganja sa rukovodstvom kluba, te problemima oko radne i boravišne dozvole razišao sa kubom s Bilinog polja. Njega je na klupi od 15. kola zamijenio njegov prvi pomoćnik Elvedin Beganović koji je u četiri utakmice u Premijer ligi ostvario po dvije pobjede (Olimpic, Drina) i (Sloboda,Mladost) poraza. Beganović je postigao dogovor o vođenju ekipe do kraja sezone, a hoće li se šta u međuvremenu promijeniti, vrijeme će pokazati.

Kada su u pitanju najbolji strijelci ekipe:

- Mahir Karić 16 utakmica uz šest golova i četiri asistencije,
- Vernes Selimović 14 utakmica četiri gola i tri asistencije,
- Anel Dedić 16 utakmica, tri gola i tri asistencije,
- Marin Popović, 16 utakmica, dva gola i četiri asistencije,
- Benjamin Čolić, 17 utakmica, tri gola i dvije asistencije.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kada se uzme u obzir da je klub od septembra bez predsjednika i rukovodstva kluba, uprkos brojnim problemima u i oko kluba, onda se ovaj rezultat ekipe može ocijeniti zadovoljavajući. U zimskoj pauzi sigurno će biti promjena u igračkom kadru, a stručnom štabu su potrebna prava pojačanja, kako bi se na proljeće izborio opstanak u Premijer ligi.

Naravno da sve ove stvari i rezultati ne mogu zadovoljiti armiju navijača Čelika, koji već godinu i po bojkotuju domaće utakmice kluba. Čelik je čini se na velikoj raskrsnici, hoće li odgovorni u gradu Zenici dopustiti usvajanje novog statuta, čime bi se sigurno spasio klub od gašenja ili će ponovo nekim lažnim obećanjima, kratkotrajnim rješenjima i fintama mazati oči svima kojima je crno-crvena boja u srcu. Zenica zaslužuje klub koji će biti na zdravim nogama, transparentan i koji će svake godine igrati značajnu ulogu u Premijer ligi BiH.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.