Tatar na istoku stvorio giganta: Ponizio sina, dijelio premije za poraze, igračima uništio vozila

Milijarder ima sinove Arnela i Damira

Tatar na istoku stvorio giganta: Ponizio sina, dijelio premije za poraze, igračima uništio vozila

A. Čaušević

Kada je na današnji dan 1996. godine preuzeo klub iz rođenog grada za cilj je imao da napravi ne samo velikana u svojoj državi, već i u Evropi. Četvrt vijeka kasnije zadovoljno može reći da je ostvario ono što je zacrtao. 

Danas 55-godišnjak, a tada još uvijek mladi biznismen, Rinat Akhmetov je postao predsjednik Shakhtara. U međuvremenu je ušao u godine srednje životne dobi, morao je i napustiti grad Donetsk, ali volja i želja za uspjehom su ostale iste.

U proteklih 25 godina Shakhtar je zahvaljujući Akhmetovu postao jedan od najboljih klubova Starog kontinenta. Iako još od 2014. godine mijenja stadione i igra daleko od svog doma zbog ukrajinsko-ruskog rata te se osjećaju kao "izbjeglice" popularni Rudari su magnet za trofeje i odlične igrače.

Akhmetov potiče iz radničke porodice, pripada etničkoj grupi Tatara i islamske je vjeroispovijesti. Ima dvojicu sinova, Damira i Arnela. U braku je sa Lilyjom Smirnovom i njegovo bogatstvo se procjenjuje na 7.5 milijardi američkih dolara. Vlasnik je finansijsko-industrijske holding kompanije SCM.

Njegov stariji sin Damir je nastojao da postane profesionalni fudbaler. Igrao je u Shakhtarovoj akademiji, ali ga je otac izbacio iz ekipe kako ne bi dovodio trenera u neugodnost situaciju da kao gazdin sin mora stalno igrati. Akhmetov je tom prilikom zabranio i sinu potpredsjedniku Borisu Kolesnikovu da igra u Shakhtaru.

No description available.

Oglasi

Da se radi o posebnom čovjeku govori i priča iz 1998. godine. Shakhtar je tada igrao protiv Zurciha u Kupu UEFA, nakon ubjedljivog poraza od 0:4 u gostima ispao je iz Evrope, ali je Akhmetov svejedno odlučio da premira fudbalera jer su pokazali "rudarski karakter".

Interesantno da je nakon jedne utakmice Ukrajine i Rusije i pobjede domaćina 3:2 ušao u svlačionicu Ukrajinaca te igračima isplatio 100.000 dolara što je krajem 20. stoljeća bio i više nego ozbiljan novac.

Na početku 21. stoljeća na klupu Shaktara je doveo Nevija Scalu, tada odličnog stručnjaka je učinio jednim od najplaćenijih na svijetu. Godišnje mu je plaćao čak 2 miliona dolara.

Scala je donio prvu i historijsku titulu prvaka Ukrajine, ali nakon poraza od Austrije (5:1) u Beču podnio ostavku. Akhmetov je bio toliko ljut da je lično razbio i uništio skupocjene automobile svojih fudbalera.

Kada je Anatoliyju Tymoshchuku isticao ugovor 2007. godine odredio Akhmetov je odredio cijenu od 14 miliona kako bi odbio eventulane kupce, ali ruski Zenit je tada sjajnog veznjaka platio 20 miliona eura. Postoji teorija da su Rusi pola platili u novcu, a pola u gasu, ali vjerovatno se radi o laži.

Oglasi

17 лет назад клуб

Jedan od najvećih transfera je realizovao 2016. godine kada je Alexa Teixeru prodao u kineski Jiangsu za 50 miliona eura. Brazilac se dosta mučio u Shakhtaru dok Akhmetov nije došao na jedan trening i naredio da promijeni poziciju i zaigra kao ofanzivni vezni. Tadašnji trener Mircea Lucescu se nije protivio poslušao je gazdu i to se pokazalo kao pravi potez.

Popularni Rudari zahvljujući pametnom poslovanju redovno ostvaruju velike izlazne transfere. Konstantno igraju u grupnim fazama UEFA-inih takmičenja te prolaze u nokaut fazu iako daleko od svog Donetska. Otkako je počeo rat igrali su Lvivu (1.000 km od Donetska) te Kharkivu (260 km od Donetska), a sada su smješteni u Kyjevu.

Najveći uspjeh ostvaren je 2009. godine osvajanjem tadašnjeg Kupa UEFA. Od dolaska Akhmetova osvojeno je po 13 titula prvaka i Kupa Ukrajine te devet ukrajinskih Superkupova. Ove sezone nastupaju u Ligi prvaka. Fred (57 miliona), Fernandinho (40), Willian (35), Douglas Costa (30) samo su neki od velikih prodaja Shakhtara u posljednjem desetljeću.

Prema nekim informacijama za četvrt vijeka koliko je prvi čovjek kluba Shakhtar je na transfere potrošio 405 miliona eura, a od prodaje igrača inkasirao 421 milion.

Promo

Top Komentari

lalinjo
E moj novinar nabrojao si sve nogometaše,ali nisi spomenuo Srnu koji je godinama kao kapetan osvojio navrijedniji pehar u povijesti kluba Kup UEFA i koji je jedan od navjećih igrača Shaktara Donetska.
27 3
fukaraslana
Sta keze sinu otjerao iz tima da trenera ne dovodi u tesku situaciju a vidi kod nas baksuza : Sabanadzovic , Nalic , Masimovic , Zubanovic ....... nivo 1 kantonalno ali tatice guraju ko bikovi na koridi
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi