Gol iz kornera vanjskim dijelom kopačke: Legendarni as, čuvena ljevica i "neobjašnjiva" putanja

Famozni gol

Gol iz kornera vanjskim dijelom kopačke: Legendarni as, čuvena ljevica i "neobjašnjiva" putanja

A. Čaušević

U prošlosti je viđen znatan broj golova postignutih iz kornera, svojevremeno je to bila i uža specijalnost Bake Sliškovića.

Za postizanje gola iz kornera trebati biti istinski velemajstor, međutim kada to uradite vanjskim dijelom kopačke onda i zaslužujete najbolje moguće epitete. 

Kod takvih udaraca je sreća sastavni dio, posebno se to odnosi na lošu procjenu golmana, međutim neophodno je i ''zavrnuti'' loptu dovoljno dobro da ide u okvir gola ili pod samu prečku. 

Većina golove iz kornera pokušava dati unutrašnjim dijelom kopačke, međutim Robertu Carlosu je to pošlo za nogom i vanjskim dijelom. Bilo je to 2011. godine kada je igrao za Corinthians protiv Portuguese u rodnom Brazilu.

Carlos je ostao upamćen po sjajnoj ljevici i "neobjašnjivoj" putanji lopte. Legendi Reala je svakako pomogao i protivnički golman, ali umanjivati istinsku majstoriju bilo bi nezahvalno.

Brazilski lijevi bek je uhvatio protivnike na spavanju, zavrnuo je loptu svojom ljevicom dovoljno snažno i precizno da završi u mreži.

Odmah nakon tog gola Carlos je otišao u Anzhi Makhachkala, klub koji praktično više ne postoji, a svojevremeno je prijetio da postane jedan od najjačih na svijetu pošto je za kratko vrijeme doveo niz zvučnih imena svjetskog fudbala. 

Inače, kada se govori o Carlosu neizbježno je reći da je u pitanju vrlo vjerovatno najbolji lijevi bek u historiji. Krasio ga je izuzetno snažan i precizan šut lijevom nogom, kao i velika brzina te eksplozivnost zbog čega je bio nezaustavljiv. 

Svoj najbolji fudbal igrao je za Real Madrid, a mnogi smatraju da je najveću grešku s njim napravio Inter koji ga je u svim timu zadržao samo jednu sezonu. U Evropi je igrao još za Fenerbache. Bio je i član čuvene generacije Brazila koja je 2002. godine postala prvak svijeta. Trenutno se spominje kao mogući novi selektor reprezentacije Kosova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi