Mark Huges je jednom rekao Robinhu da se vrati u odbranu, a zbog njegovog odgovora se skamenio

Elano otkrio sjajnu priču

Mark Huges je jednom rekao Robinhu da se vrati u odbranu, a zbog njegovog odgovora se skamenio

E. Čaušević

Manchester City danas važi za jednu od najboljih ekipa u Evropi, ali prije nekih 15 godina ovaj klub je bio daleko od vrha i to čak u Premiershipu.

City je većinu svoje historije bio klub koji je igrao u nižim rangovima engleskog fudbala ili su u najboljem slučaju uspjeli da budu u sredini tabele Premiershipa. No, prije nekih 15 godina sve se preokrenulo kada su bogati arapski vlasnici kupili klub i počeli nemilice da troše novac.

Jedna od prvih akvizicija tada bio je brazilski veznjak Elano koji je stigao u Manchester City iz Shakhtara za 12 miliona eura. No, da su čelnici Cityja ozbiljni u svojim namjerama pokazali su na ljeto 2008. godine kada su iz Real Madrida doveli Robinha za čak 43 miliona eura.

Robinho je bio prva zvijezda Cityja kada je stigao iz kraljevskog kluba i znao je da uživa u tome. Međutim, zbog previše zabave nikada na terenu nije pokazao ono zbog čega je doveden i nakon samo dvije godine otišao je na posudbu u Santos, a kasnije je za 21 milion eura prešao u Milan.

Ovih početaka u Manchester Cityju prisjetio se Elano koji je govorio o tome šta se tada dešavalo na Etihadu. Ekipu je tada vodio Sven-Goran Eriksson i imali su zaista odličnu atmosferu.

"Imali smo sjajnu atmosferu u svlačionici i vrhunskog trenera. On je bio za mene najvažnija osoba kada sam stigao u Englesku jer mi je dopustio da imam slobodu na terenu. Bio je gospodin i svake sedmice je ženskom osoblju u klubu donosio ruže. Čak je govorio portugalski što mi je zaista sve olakšalo", kaže Elano i nastavlja.

Oglasi

"Imao sam dobar start i asistirao sam Rolandu Bianchiju na debiju protiv West Hana. Želio sam silno zabiti i gol i on je stigao kasnije protitv Newcastlea i to je bio poseban trenutak za mene. Osjetio sam da me navijači vole i uživao sam u tome".

"Kada sam hodao ulicom ljudi su me pozdravljali i davali podršku. Imao sam osjećaj da sam jedan od njih. Sjećam se da sam izašao na večeru s Geovannijem nakon što smo pobijedili Manchester United. Navijači su nas zaustavljali i pozdravljali u restoranu. To mi najviše nedostaje iz Engleske".

Ubrzo nakon toga City je kupio Robinha, a Elano je poručio da si njim ima neke anegdote koje nikada neće zaboraviti.

"Znam još samo jednog igrača koji pravi tako dobru atmosferu u svlačionici kao Robinho, a to je Denilson. Bilo je sjajno ponovo igrati s Robinho. Kada mislim o tom periodu prvo se sjetim njegovog razgovora s trenerom Markom Hughesom".

"Tada mu je Hughes rekao da se mora više vraćati u odbranu i pratiti njihovog bočnog igrača. On tada nije najbolje razumio engleski i stalno me pitao šta mu govori. Kada sam mu objasnio on se okrenuo prema Hughesu i nekako miksajući portugalski i engleski rekao mu je: 'Šefe, neću se vratiti u odbranu. Ako se vratim nema gola'".

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Ponovo se okrenuo prema meni, ali ja sam već bio na podu i smijao se. Cijela svlačionica se smijala, a Hughes se jednostavno skamenio jer nije znao šta da mu odgovori. Na kraju se on blago nasmijao i otišao je iz svlačionice".

Robinho je u dresu Manchester Cityja ukupno odigrao 53 utakmice, zabio je 16 golova i dodao 12 asistencija, ali nikada nije uspio da opravda očekivanja. Nakon što je napustio klub i otišao u Santos u City je došao Edin Džeko koji je zadužio njegov broj, "desetku".

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi