Rođeni pobjednik pred još jednom velikom bitkom

Tito Vilanova mora ponovo na liječenje

Rođeni pobjednik pred još jednom velikom bitkom

Edmir Škorić

Iznenada je jučer stigla vijest o odlasku Tita Vilanove s klupe Barcelone. 

Kada je Barcelona, potpuno nenajavljeno, sazvala vanrednu konferenciju za novinare, bilo je jasno da će se dogoditi ono što se i dogodilo - saopćeno je da Vilanova zbog nastavka liječenja mora odstupiti s pozicije trenera.

"Vilanova će nastaviti svoje liječenje i zbog toga nije u mogućnosti biti trener Barcelone. Ovo je težak udarac za klub, ali u dosadašnjoj povijesti smo iz problema izlazili još jači", rekao je predsjdnik Barcelone Sandro Rosell.

Ubrzo su počele špekulacije o tome ko će ga naslijediti, a s Nou Campa su istaknuli da do sljedeće sedmice neće imenovati novog trenera. Dosta imena je na popisu, kojeg su doduš "skrojili" španski novinari, među kojima i Luis Enrique, Andre Villas-Boas... 

Vilanova je krajem aprila prošle godine došao na klupu Barcelone umjesto Pepa Guardiole. Tito nije bio jedan od onih istaknutih i proslavljenih svjetskih trenera kao što su, primjerice, Carlo Ancelotti, Fabio Capello, Jose Mourinho, Claudio Ranieri, Rafael Benitez, Roberto Mancini, Jupp Heynckess... pa je nogometna javnost pomalo ostala zatečena kada je Rossel upravo Vilanovu najavio kao Guardiolnog nasljednika.

Potpisao je 15. juna dvogodišnji ugovor s Barcelonom, te je imao ogroman pritisak na sebi, jer je morao da vodi ekipu koju je doslovno bilo nemoguće poraziti. Lionel Messi, Andres Iniesta, Xavi i društvo već su bili toliko uigrani da je, opet, bilo teško za očekivati da novi trener nešto naruši unutar njihove igre. 

Ono što je poremetilo planove Kataloncima, te donekle narušilo atmosferu u klubu, bilo je dijagnosticiranje raka parotidne žlijezde po drugi put. Operisan je 20. decembra 2012. godine, nakon toga je imao hemoterapije, te je bio na tretmanu pola godine, pa ga je mijenjao pomoćni trener Jordi Roura. 

Vilanova se vratio krajem marta ove godine, ali nekoliko mjeseci kasnije bolest je uzela maha i Tito je ponovo primoran da se liječi, a Barci ostaje da potraži novog trenera. Stigla mu je brojna podrška, razni klubovi i mnogi igrači poželjeli su mu sreći i snagu u novoj borbi. 

Iako je na klupi Barcelone proveo svga godinu dana, imao je zapaženih rezultata. Katalonci su osvojili prvenstvo prošle godine i to dosta ubjedljivo, ali u Ligi prvaka, u polufinalu, zaustavio ih je superjaki Bayern, koji je kasnije u finalu savladao Borussiju Dortmund.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Ukupno je na klupi Barcelone sjedio 60 puta. Ostvario je 43 pobjede, devet remija i osam poraza uz 158 postignutih i 70 primljnih golova. Katalonci su s njim na klupi ostvarili brojne rekorde u Primeri, gdje su izgubili u samo dva navrata, primili tek 40, a postigli fascinantnih 115 pogodaka.

Sada Vilanovi prestoji nova borba, još jedna životna utakmica, iz koje će, svi se nadamo, izaći kao pobjednik, kao što je to uradio i Eric Abidal, francuski nogometaš i bivši član Barcelone koji je pobijedio bitku s tumorom. Tito ima podršku cijelog nogometnog svijeta. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.