Ronaldinho, Ronaldo? Ma jedan je Džeko!

Who's the king?

Ronaldinho, Ronaldo? Ma jedan je Džeko!

Svađaju se Ronaldo i Ronaldinho ko je bolji fudbaler. Kaže Ronaldinho Ronaldu: „Ma ja sam za tebe kralj fudbala“. Ronaldo mu odgovara:“ Ma ja sam za tebe Edin Džeko“! Je li ovo vic ili šta je? Ne bi se baš složili da je sve u gore navedenom nerealno. Ipak, krenimo redom. Kada bi isključili (logično) privrženost Edinu Džeki i stavili se, recimo, u kožu Španca, Engleza, Nijemca ili Francuza, ko bi nam u izboru za najboljeg fudbalera ove sezone sve bio. 

Sigurno, tu bi se našli „svemirci“ Leo Messi i Cristiano Ronaldo. Zlatan Ibrahimović također. Možda bi se našlo mjesta i za Thierry Henrya, a bez ikakve sumnje, svako ko ima iole veze sa fudbalskim dešavanjima, morao bi u taj izbor uvrsititi i bh. „dijamanta“, Edina Džeku.

Hajmo' ponovo pokušati isključiti privrženost Edinu Džeki, kojem u očima Bosanaca i Hercegovaca u ovom trenutku nije ravan ni Pele, ni Maradona. Uzmimo samo brojke. Sezonu u Bundesligi zaključio je sa 26 golova, od toga (pazite dobro) deset u posljednjih pet utakmica u kojima je njegov Wolfsburg došao do naslova prvaka Njemačke. Brojke govore dovoljno da je Bosna i Hercegovina dobila ravnopravnog nasljednika Safeta Papeta Sušića, Ivice Osima i Asima Ferhatovića.

Međutim, Džeko je tek počeo. „Dijamant“ ima tek 23 godine (rođen 17. marta 1986.) i ono najbolje, u to smo sasvim uvjereni, tek je pred njim. Ono što odvaja velike igrače od najvećih je odlika da igraju dobro kada je to najpotrebnije, odnosno da ne podliježu pritisku. Džeko je bio najbolji u dresu Wolfsburga upravo onda kada je to njegovoj ekipi najviše trebalo: U samoj završnici prvenstva kroz koju je ekipa iz vučijeg grada, predvođena našim „dijamantom“ jednostavno protutnjala. 

Bosno i Hercegovino imaš pravo biti ponosna na svoje fudbalere. Ovih dana, u svim svjetskim medijima, objavljena je slika Edina Džeke i Zvjezdana Misimovića koji sa zastavama BiH proslavljaju naslov prvaka Njemačke. Slika od koje je svakom građaninu naše zemlje toplo oko srca. 

Wolfsburgov naslov prvaka Njemačke ovih će dana biti top tema u svim medijima, razgovorima na kafama, u kladionicama, granapima, internet forumima... sve dok ne krenu kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Tada ćemo, nadamo se, promijeniti temu i pričati o odlasku naših „zmajeva“ u Južnu Afriku. Konačno imamo puno pravo nadati se plasmanu na neko veliko fudbalsko takmičenje. Kako i ne bi, kad BiH ima najbolju generaciju fudbalera u svojoj istoriji. Neka se ne ljute Bolić, Baljić, Salihamidžić i ostali, ova generacija bh. fudbalera, na čelu sa Džekom, Misimovićem, Ibiševićem, Salihovićem, Pjanićem, Spahićem, Ibričićem i ostalima sposobna je za najveće domete i ono najbolje tek dolazi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.