Tinejdžer izazvao oštre reakcije: Igrao u Ligi prvaka, ali "rano" je za reprezentaciju
FOTO: EPA

Selektor donio odluku

Tinejdžer izazvao oštre reakcije: Igrao u Ligi prvaka, ali "rano" je za reprezentaciju

Haris Zilić

Dosta mladih igrača u današnje vrijeme u ranoj fazi dobiju epitet zvijezde. Većinom to bude u tinejdžerskoj dobi, a jedan od takvih je i švedski talentovani fudbaler 16-godišnji Roony Bardghji, koji je izazvao dosta polemika u tamošnjoj javnosti.

Selektor švedske reprezentacije Jaane Andersson smatra da je Bardghji još mlad da bi bio dio seniorskog tima što je izazvalo lavinu komentara.

Švedska javnost smatra da se pomenutom tinejdžeru treba dati šansa u seniorskoj reprezentaciji obzirom da je velika nada evropskog i svjetskog fudbala.

"O Roonyu definitivno razmišljamo. On je sjajan igrač i pokazuje izuzetan napredak što je za svaku pohvalu. Ali, mislim da je još rano da ga uvrstimo u seniorski tim", rekao je Andersson i dodao:

"Stvari se brzo mijenjaju. Svakako da imamo igrača kojeg je zanimljivo pratiti, ali u svemu treba imati neki red i sistem."

Inače, riječ je o fudbaleru koji je ove sezone skrenuo pažnju na sebe, trenutno je član danskog Kopenhagena.

Oglasi

Igra za prvi tim danskog trofejnog kluba, a ove sezone upisao je i dva nastupa u Ligi prvaka. U danskom prvenstvu u tekućoj sezoni skupio je osam nastupa i postigao tri gola.

Roony Bardghji je fudbal naučio u Malmeu, igrao je za U17 tim, da bi Kopenhagen reagovao 2021. godine i u svoje redove doveo ovog talentovnaog tinejdžera te na iznenađenje svih odmah je dobio priliku u prvom timu iako je rođen 2005. godine.

Zanimljivo da je Bardghji rođen u Kuvjatu pa u budućnosti ima pravo izbora seniorske reprezentacije. Nema sumnje da će izabrati Švedsku ispred Kuvajta, ali svakako da je i ovaj podatak veoma zanimljiv. Pored navedenog ima i državljanstvo Sirije, pa je moguće da u izboru budu i tri reprezentacije.

Za omladinske selekcije Švedske odigrao je osam utakmica i postigao pet golova. Dva meča ima za U21 tim, dok je sjajan u U17 reprezentaciji za koju je skupio šest nastupa i upisao pet pogodaka.

Za pomenutog fudbalera ima interesa iz evropskih klubova, pretežno iz Engleske, a u Švedskoj smatraju da je ova skandinavska zemlja dobila još jednog fudbalera koji će obilježiti jednu eru kao što su to radili Henrik Larsson ili Zlatan Ibrahimović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi