Rowe je pogriješio s Beatlesima, baš kao Milan s Pirlom

Najbolji besplatni transferi u povijesti nogometa

Rowe je pogriješio s Beatlesima, baš kao Milan s Pirlom

Edmir Škorić

Titule se mogu osvajati i bez većih ulaganja u momčad. Nekada je dovoljno da se angažuje poneki slobodni igrač...

Igrači bez ugovora su - najtraženiji igrači. Posebno ako su kvalitetni i mogu doprinijeti boljim rezultatima neke momčadi. Čelnici italijanskih klubova su danas majstori kada je u pitanju ovakav način poslovanja. Juve, Milan i drugi klubovi u Italiji iskoriste nepažnju čelnika drugih klubova, pikiraju igrača na vrijeme i potpuno besplatno ga dobiju u svoje redove, iako taj igrač možda vrijedi i preko 30 miliona eura.

Za Dicka Rowea mnogi nisu čuli, no taj čovjek odbio je legendarne Beatlese, možda najslavniji bend ikada. Slušao ih je sat vremena na audiciji i odbio da potpiše ugovor s njima, smatrajući da su "skupina propalih gitarista" i da mu neće donijeti nikakvu korist.

Roweu je kasnije ostalo samo da se kaje i ništa drugo. Beatlesi su decenijama harali svijetom. Čemu ova priča? Beatlesi su - Andrea Pirlo. Ko god je odlučio da Pirlu ne produži ugovor u Milanu, strašno se prevario. Stari, dobri Pirlo je imao dovoljno snage u svojim nogama da odigra još koju sezonu na San Siru.

Međutim, Milan ga se odlučio riješiti, on je u slobodnom transferu prešao u Juventus i ubrzo Staru damu odveo do naslova prvaka Italije. Bliži se i treća  godina zaredom u kojoj će Pirlo s Juventusom osvojiti Scudetto. 

"Mislim da je Pirlo najbolje potpisivanje u mojoj karijeri", rekao je generalni direktor Juventusa Giuseppe Marotta u 2012. godini. Nema dileme da bi bilo najbolje potpisivanje svačije karijere.


Tražila se Adamosva zamjena, stigao je besplatni Sol Campbell

Iako je tvrdio da ne bi igrao nikada za Arsenal, Sol Campbell je prekršio riječ, napustio Tottenham i prešao u redove ljutog rivala. 

Odbio je Baercelonu i Inter, te kao slobodan igrač potpisao za Arsenal 2001. godine. Ispostavit će se kao jedno od najboljih potpisivanja tadašnjeg i sadašnjeg menadžer Topnika Arsenea Wengera.

Došao je baš kada je odlazio Tony Adams. Zamijenio ga je Campbell na najbolji način i ubrzo osvojio dva ligaška naslova s klubom. Za Arsenal je odigrao 135 utakmica do 2006. godine i postigao osam golova. Vratio se na Emirates 2010. godine, no tu je kratko boravio, pa je otišao u Newcastle. 

Pričalo se o Ronaldinhu i Eto'ou pred finale Lige prvkaa 2004., a pojavio se - Larsson

"Moje vrijeme u klubu je bilo fantastično i veza s navijačima je bila posebna",rekao je Henrik Larsson koji je postigao čak 242 gola u 313 utakmica za Celtic, gdje je proveo sedam sezona.

Ne, nije govorio o Celticu, već o Barceloni, koja mu je ponudila ugovor nakon što mu je isti istekao s Celticom 2004. godine. Larsson je imao 33 godine kada je potpisao jednogodišnji ugovor s Barcom koju je tada vodio Frank Rijakaard i koja je bila na  vratima 'modernog nogometa'.

U prvoj sezoni imao je tešku povredu, stradali su križni ligamenti, no Barca mu je svejedno dala još godinu dana ugovora. U obje godine, dok je Larsson bio tu, Katalonci su bili prvaci Španije. Namjestio je oba gola u 2:1 pobjedi nad Arsenalom u finalu Lige prvaka.

"Ljudi govore uvijek o Ronaldinhu, no ja ga danas nisam vidio, vidio sam Larssona", rekao je legendarni Francuz Thierry Henry nakon te utakmice. 

"Jednostavno, Ronaldinho nije, baš kao ni Eto'o, odlučio utakmicu. Larsson je imao svoju noć. On nas je pokopao".

Kako je Rivaldo McMannamana poslao u Real

Englezima zbog stvari iz prošlosti dugo je bio zabranjen ulazak u Španiju, ali prvo zvučnije pojačanje koje je iz Engleske prešlo u Španiju je Steve McManaman. Bio je na pragu potpistivanja za Realove smrtne neprijatelje - Barcelonu,  ali na kraju je završio u Madridu.

Naime, Liveprool je tada, kako bi bilo šta zaradio, prihvatio 12.5 miliona funti ponudu Barcelone. McMannaman je otputovao u Barcu i na kraju saznao da se klub odlučio za Brazilca Rivalda. Kasnije je potpisao za Real. Igrao je ključnu ulogu u Realova dva osvajanja Lige prvaka i dvije Primere.

Klose još može biti vrhunski napadač

Mnogo puta je Miroslav Klose, njemački napadač, bio odbačen i nevažan, istrošen igrač. Ugovor s Bayernom istekao mu je 2011. godine kada je imao 33 godine. 

Naravno, Bayern ga nije ni pomišljao zadržati, a šansus da nastavi da igra na visokoj razini dao mu je Lazio. Potpisao je trogodišnji ugovor s Rimljanima, a on je ubrzo postao veoma važna karika rimskog kluba i omiljen među navijačima.

Klose je za Lazio zabio 36 golova u 87 utakmica i već postao dio klupske povijesti. Nakon što je srušio rekord Gerda Mullera, cilja na rekord Ronalda i nada se nastupu na SP-u u Brazilu sljedećeg ljeta.

"Još računam na Klosea. Kada je u svom zamahu, spada među najbolje napadače na svijetu", riječi su njemačkog selektora Joachima Loewa. U svakom slučaju, Lazio je puno toga dobio - besplatno.

Real ga pustio u Inter, a on tamo postao legenda

Claude Makelele je 2003. godine dobio nadimak "motor" u Real Madridu. Dovoljno vam je rečeno s tim. Znate da je to bila prava radilica, čovjek koji je odrađivao veliki posao defanzivno, pomagao ofanzivno... Mnoge je šokiralo kada je Makelele otišao u Chelsea.

Očekivalo se da će proćelavi veznjak Esteban Cambiasso odlaskom Makelelea zaživiti i dobiti svoju šansu, no Real ga je besplatno pustio u Inter. Milanski klub je poklon Kraljeva objeručke prihvatio.

Cambiasso je preko 10 godina član Intera. Odigrao je preko 400 utakmica, osvojio pet Scudetta i Ligu prvaka 2010. godine. Jedna od Interovih živućih legendi. 

Čuli ste za Kevina Daviesa?

Sedmi na listi najboljih besplatnih transfera je Kevin Davies. Možda njegovo ime ne izgleda skladno na popisu pored imena kao što su Lewandowski, Cambiasso, Larsson ili McMannaman, no njegov talent bio je nevjerovatan i potez da ga potpišu čelnika Boltona bio je najbolji mogući.

Nije Davies uspio u Blackburnu i Southamptonu koji su potrošili dosta novca, ali je onda "propalog talenta" u svoje ruke uzeo menadžer Boltona Sam Allardyce i od njega napravio sjajnog napadača, koji golmanima nije dozvoljavao čak ni da uhvate loptu. 

Bio je to klasični, staromodni napadač. Davies je u Boltonu koristio sav svoj potencijal, navijači su uživali, a sam igrač je dobio i poziv da zaigra za englesku reprezentaciju.

Gullit je morao da se dokaže navijačima, Bayern 'krade' od rivala

Ruud Gullit je 1994. godine potpisao za Chelsea. Nije tih dana bilo teško uočiti dobrog stranca, jer ih u Premiershipu nije bilo puno kao danas. Isticao se, ipak, Holanđanin sa Stamford Bridgea.

Navijači Chelseaja bili su sumnjičavi u njegov kvalitet i njegove sposobnosti, odnosno  nisu vjerovali da je sposoban da radi po engleskom sistemu, ali Gullit se dobro snašao i zaista je bilo pravo uživanje gledati ga u plavom dresu.

Najnoviji veliki transfer bez odštete definitivno je prelazak Poljaka Roberta Lewandowskog iz Borussije Dortmund u Bayern. Poljak će od ljeta biti Bayernov i to nakon što je s Borussijom osvojio dvije Bundeslige u dvije sezone zaredom. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.