RSBiH: Za novi ID broj pristaju vraćati tri miliona duga

Sastanak u Kantonalnom poreznom uredu

RSBiH: Za novi ID broj pristaju vraćati tri miliona duga

Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine održao je u subotu vanrednu sjednicu koja je trajala sedam sati. 

Glavne teme su bile finansijski izvještaj direktora nakon odigranih kvalifikacijskih utakmica sa Estonijom, trenutna situacija oko ID broja kao i raspisivanje konkursa za generalnog sekretara. Četvrta tema ticala se situacije oko rješavanja duga uposlenicima koji štrajkuju jer nisu 17 mjeseci dobili plaću.

"Imali smo zaista dugotrajan sastanak na kojem su donesene smjernice za dalje djelovanje. Što se uposlenika tiče, donijeli smo odluku da se što prije iznađe neko rješenje za njih. Međutim, bez ID broja nemoguća je priča o bilo čemu", priča predsjednik RSBiH Amir Zahirović.

On je danas bio na sastanku sa direktorom Kantonalnog ureda Poreske uprave FBiH i bar prema njegovim riječima, saga bi ubrzo mogla biti okončana.

"Dogovor je da potpišemo rješenje o prihvatanju svih neizvršenih obaveza prethodnog Saveza te da dobijemo novi ID broj. Tako bi zadovolji sve "zaraćene" strane. Imali bi kao novoregistrirani savez mogućnost finansiranja od strane bh. institucija i javnih preduzeća, što sa starim brojem ne bi bio slučaj. Stari broj značio bi samoubistvo. 

Ovako, obavezivanjem da izmirimo obaveze prema Poreskoj upravi i dobavljačima, odnosno svima kojima je prethodni savez dužan, izašli bi iz te pat-pozicije. Dakle nikoga nismo željeli zakinuti, nego jednostavno svi sebe štite i niko neće da potpiše nešto što je nelegalno. Čitav problem je ustvari napravljen jer RSBiH nije na vrijeme preregistriran prema Zakonu o sportu", priča Zahirović.

U tom slučaju, novi Savez tražio bi reprogram dugova na deset godina, uz dogovor sa dobavljačima o odgođenom plaćanju. Što se novog generalnog sekretara tiče, sutra će biti objavljen konkurs.

"Trebao je biti objavljen već danas, ali smo ostavili da advokat uredi sve u skladu sa onim što zahtijeva, pa ćemo najvjerovatnije sutra ići u javnost. Uslovi za novog generalnog sekretara su visoka stručna sprema, najmanje tri godine menadžerskog iskustva i odlično poznavanje engleskog jezika", riječi su Zahirovića.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije