Rubio najbolji treću godinu u nizu
Rubio je igra finale OI u Pekingu protiv SAD-a

FIBA Europe

Rubio najbolji treću godinu u nizu

FIBA Europe je izabrao treću godinu uzastopno za najboljeg mladog igrača Ricky Rubija. Svojim igrama u dresu Joventuta, Barcelone i reprezentacije Španije 190 centimetara visoki play je pokazao da je u ovom trenutku bez konkurencije u Evropi.

Na Eurobasketu u Poljskoj je pomogao Španiji da osvoji svoj prvi naslov prvaka Evrope u historiji, a Rubio je na turniru imao prosjek 5, 9 poena, 2, 2 skoka i 3, 9 asistencija po utakmici.

U junu prošle godine Rubio je izabran kao peti izbor prve runde NBA drafta od strane Minnesote, ali se odlučio na ostanak u Evropi i iz DKV Joventuta prešao je u redove Barcelone postavši najskuplji košarkaš u historiji španske košarke.

"Kad god mislim o Rubiju ne mogu a da se ne sjetim finala EP za igrače do 16 godina igranom 2006. godine. Te večeri Ricky je upisao 51 poen, 24 skoka, 12 asistencija i 7 ukradenih lopti. Te večeri se Rubio predstavio košarkaškom svijetu i nastavio je da ispunjava naša očekivanja", rekao je generalni sekretar FIBA Europe-a Nar Zanolin.

Koliko je kvalitet regionalne NLB lige priznat u Evropi svjedoči podatak da su drugi i treći igrač u izboru FIBA Europe-a iz NLB lige. Drugo mjesto je zauzeo centar Hemofarma Milan Mačvan, a treće Partizanov Jan Vesely.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.