Rujevica će biti jedan od najmanjih stadiona u Ligi prvaka
Foto: EPA

Ukoliko Rijeka izbori grupnu fazu ovog takmičenja

Rujevica će biti jedan od najmanjih stadiona u Ligi prvaka

Rijeka je prekinula dominaciju Dinama dugu 11 godina i došla do titule prvaka Hrvatske, a samim time i mjesta koje je vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Ekipa pod vodstvom Matjaža Keka će tako imati priliku izboriti nastup u grupnoj fazi Lige prvaka. A sada se kroz hrvatske medije provlači pitanje mjesta odigravanja domaćih utakmica Rijeke ukoliko se ova ekipa uspije plasirati u grupnu fazu najelitnijeg klupskog takmičenja.

Da li će Rijeka igrati na Rujevici, da li će se vratiti na Kantridu ili će se potražiti neko drugo riješenje? 

Rujevica, po onome u kakvom je stanju sada ovaj stadion, teško može ispuniti stroge UEFA-ine kriterije, ali uvijek postoji mogućnost da ova organizacija iste malo ublaži, kao što je to uradila u nekoliko navrata kada se radilo o manjim klubovima koji su nastupali u nekom od evropskih takmičenja.

A ukoliko se na Rujevici budu igrale utakmice Lige prvaka, ona će biti drugi najmanji stadion na kojem će se održavati susreti u okviru ovog takmičenja, od kada se ono igra u formatu kakav nam je poznat i danas.

Dakle Rujevica, sa kapacitetom od oko 8100 gledalaca se nalazi na drugom mjestu liste najmanjih staidona u Ligi prvaka, dok se ispred nje nalazi samo stadion Aalborga, koji je uslijed smanjenja kapaciteta u sezoni 1995/1996 primao svega 6800 gledalaca.

Na trećem mjestu je stadion Košice u Slovačkoj koji je 1998. godine primao 9995 gledalaca.

Čevrti je Mariborov Ljudski vrt koji je u sezoni 1999/2000 primao ravno 10.000 gledatelja, dok se stadion Moldea nalazi na petoj poziciji sa kapacitetom 10.700 gledatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi