Rukometaši osvjetlali obraz, Nijemci strepili u Zetri

Bh. reprezentacija nadigrala Njemačku

Rukometaši osvjetlali obraz, Nijemci strepili u Zetri

E. Škorić, foto: A. Balić

Nakon katastrofalnog izdanja u Stuttgartu, rukometna bh. reprezentacija u Zetri je odigrala jednu od boljih utakmica i savladala Njemačku rezultatom 33:24 u uzvratnoj utakmici baraža za odlazak na SP 2013.

Niko nije ni očekivao veliko čudo nakon poraza od 12 razlike u Stuttgart, ali ono što smo svi očekivali jeste veliko zalaganje i borbenost naših momaka. Na press konferenciji su uoči utakmice najavili kakvu-takvu pobjedu. Uspjeli su u tome. Malobrojna publika u Zetri imala je šta vidjeti od izabranika Dragana Markovića.

 

Poveli smo na otvaranju utakmice golom Terzića, ali čvrsti Nijemci nisu nam dali da odemo u prednost veću od jednog gola. Ipak, ponajviše zahvaljujući krilima Vražaliću i Stojanoviću, prvo poluvrijeme okončali smo u svoju korist. Nakon 30 minuta igre vodili smo rezultatom 15:12, uz pet golova Vražalića i četiri Stojanovića.

 

U nastavku briljantna igra naših momaka. Opet je poluvrijeme otvorio golom Terzić, a Doborac nas je trećim golom odveo na +5 ali se Nijemci vraćaju. Tahirović je odlično branio, a  Vražalić i Toromonović su se raspucali.

 

Dvadeset minuta prije kraja imali smo 22:15, a onda je Stojanović povisio na 23:15. Zbunjeni Nijemci su zatražili time-out, nakon kojeg su se malo oporavili te postigli dva gola. 

 

Rezervisti Karačić i Čelica su pogađali za 24, odnosno 25:17. No, nisu nam njemački igrači dopuštali da odemo na više od osam golova prednosti. Nevjerovatan je bio Vražalić, koji je postigao osmi gol za 26:18. No, osim toga, imao je nekoliko kontri, izborio nekoliko isključenja i upisao nekoliko asistencija.

 

Nijemci su bili u šoku kada je Stojanović zabio svoj šesti gol za 27:18, velikih +9! Smanjuju gosti, ali Karačić nas vraća na devet golova razlike. Ostali smo na  tom odstojanju i šest minuta prije kraja. Pokušavali smo otići na maksimalnih deset golova razlike i nadati se čudu u posljednjim minutama, no Nijemci su ozbiljno pristupili u završnici.

Dvije minute prije kraja, Toromanović je zabio za 33:23 i Zetra je proključala. Uzvratili su Nijemci, Doborac je napravio prestup u sljedećem napadu i tu je bilo sve gotovo. 

 

Ovaj put nismo imali dosta tehničkih pogrešaka, što nas je koštalo u prvoj utakmici. Imali smo dobar učinak udaraca iz igre, razvijali smo dobre kontre, Tahirović i Grahovac su briljirali na golu... Šteta, malo je nedostajalo da napravimo veliko čudo. Ali ovo je najveća pobjeda naših rukometaša.

Najbolji u našim redovima bio je Vražalić sa devet golova, Stojanović je postigao šest, Doborac i Toromanović po četiri... 


Da nije katastrofalnog prvog dijela iz Stuttgarta, vjerovatno bi u ovim trenucima svi zajedno slavili odlazak rukometaša na Svjetsko prvenstvo u Španiju naredne godine.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.